Linkovi

Američki tisak o 2002.  (31/12/02) - 2002-12-31


Tjednik “Newsweek” izdvaja najvažnije događaje 2002. Međunarodnu javnost zaokupljali su, između ostaloga, lov na al-Qaidu i Osamu bin Ladena, kriza oko Iraka, nasilje na Srednjem istoku, “osovina zla” i ekonomski i politički potresi u Južnoj Americi. Diljem svijeta, civili su bili mete napada – u Pakistanu je ubijen američki novinar Daniel Pearl, a na Baliju, u terorističkom je napadu, stradalo preko 200 osoba – uglavnom Australaca. U Afganistanu je zaživljavala nova prijelazna vlada

U američkoj politici, 2002. Bila je – kako piše “Newsweek” – godina predsjednika, koji i dalje uživa veliku popularnost u američkoj javnosti. Tijekom godine, republikanci su osvojili kontrolu nad oba doma Kongresa, a demokrati su ostali podijeljeni i bez uvjerljivog čelnika. Javnost je burno reagirala i na kontroverzu oko senatora Trenta Lotta i njegove izjave kojom je, kako se čini, podržao rasnu segregaciju.

Na poslovnom planu, godina je za Amerikance – podsjeća “Newsweek” – bila loša. Milijuni Amerikanaca dobili su otkaze, mnoge su kompanije bankrotirale, a poslovni skandali potresli su Wall Street. Zbog pada vrijednosti dionica, mnogi ulagači ostali su bez svoje uštede za mirovinu.

Što se tiče javnog zdravlja, Amerikanci su strahovali od bioterorizma i smrtonosnog sjevernonilskog virusa, a Treći svijet potresala je sve jača epidemija AIDS-a. U Sjedinjenim Državama zapamćeni su ostali i pojedini zločini – od washingtonskih snajperista, koji su u tri tjedna ubili deset nasumično izabranih žrtava, do skandala oko svećenika-pedofila u američkoj katoličkoj Crkvi.

Tjednik “Times” posvećuje cijelo izdanje “najboljem i najgorem u protekloj godini”. Primjerice tu je popis najboljih izuma u protekloj godini. Na polju komunikacije posebno su, primjerice izdvojeni rukavica, koja pretvara jezik gluhonijemih u govor i “telefonski zub”, odnosno, naprava, koja ugrađena u zub, omogućava primanje telefonskih poziva. U svijetu medicine, 2002. dala je prvo kontraceptivno sredstvo za žene u obliku flastera, zatim cjepivo od rajčice i napravu za ultrazvuk, koja budućem roditelju daje sliku djeteta.

Oni koji nestrpljivo očekuju sljedeću godinu mogu se radovati i ovim novitetima: robotu za deminiranje, koji može otkriti i deaktivirati mine uz pomoć mlaza vode; usisavaču sa senzorima, koji sam usisava cijelu kuću; odjeći od vlakana koja odbijaju mrlje i “pametnim skijama”.

I za kraj – izdvajamo i dva od “citata godine” u izboru časopisa “Time”. Prvi pripada američkoj poduzetnici, televizijskoj kuharici i domaćici Marthi Stewart, koja je optužena za financijske malverzacije, kazala: “Želim se usredotočiti na svoju salatu”. Drugi je pak, citat bivšeg predsjednika i Jimmya Cartera, koji je, primajući Nobelovu nagradu za mir, izjavio: “Rat ponekad može biti nužno zlo. No, bez obzira koliko je nužan, uvijek je zlo.”

XS
SM
MD
LG