Linkovi

Osvrt na 2002: Američka diplomacija i Srednji istok (30/12/02) - 2002-12-30


2002. godina na svjetskoj će sceni ostati zapamćena i po nastavku palestinsko-izraelskog nasilja. Američka je vlada u niz navrata naglašavala svoju odlučnost da postigne konačno i mirno rješenje srednjeistočnog sukoba, koje bi uključivalo i osnivanje palestinske države, do 2005. godine.

U posljednjih 12 mjeseci na Srednjem su se istoku dogodili neki od najgorih slučajeva nasilja u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba, uključujući palestinske samoubilačke napade, odmazdu izraelske vojske te ponovnu okupaciju znatnih dijelova Zapadne obale.

2002. godina bila je i godina intezivne američke diplomatske aktivnosti, kojoj je cilj prekinuti nasilje i postići trajno rješenje sukoba. Predsjednik George Bush je u lipnju održao govor o situaciji na Srednjem istoku te stanju mirovnog procesa. U njemu je, po prvi put, iskazao američku podršku osnivanju palestinske države, koja bi trebala u miru koegzistirati s Izraelom. Za postizanje tog cilja, kao i konačnog mira, američki je predsjednik predložio rok od tri godine, do 2005.

Bush: Mir zahtjeva novo i drugčije palestinsko vodstvo

Međutim, rekao je predsjednik George Bush, “rok se ne može ispuniti prije no što Palestinci ne izaberu nove političke čelnike te provedu ekonomsku reformu, kao i reformu svojih sigurnosnih službi”. Time su Sjedinjene Države odbacile mogućnost pregovora s Jaserom Arafatom i njegovom garniturom, za koju Washington smatra da podržava terorizam, a možda je u njega i izravno uključena.

"Mir zahtjeva novo i drugačije palestinsko vodstvo. Jedino se tako može roditi nova država. Pozivam palestinski narod da izabere nove čelnike, čelnike koji neće biti kompromitirani terorizmom. Pozivam ih da izgrade demokratsko društvo, temeljeno na toleranciji i slobodi. Ako palestinski narod bude ustrajao na ovim ciljevima, Amerika i svijet će ga podržati" - rekao je američki predsjednik.

Američka vlada izraelske akcije na Zapadnoj obali smatra legitimnom samo-obranom, odnosno odgovorom na terorističke samoubilačke napade. “Međutim”, rekao je predsjednik Bush, “isto kao što se ne može očekivati od Izraela da podnosi teror, od Palestinaca se ne može očekivati da žive u bijedi i pod okupacijom.” Američki je predsjednik jasno rekao da se mir ne može postići ako se Izrael ne povuče iz palestinskih područja.

Amerika želi ohrabriti ekonomske i političke reforme u arapskom svijetu

Američka je vlada u ovoj godini poduzela još jednu značajnu diplomatsku inicijativu, vezanu za islamski svijet. Washington će širom Srednjeg istoka financirati programe čiji će cilj biti ekonomske i političke reforme u arapskim zemljama, uključujući i jačanje prava žena. O ovom je programu nedavno govorio i američki državni tajnik Colin Powell.

"Nepostojanje ekonomske budućnosti najbolji je put k beznađu. Ako takvo gospodarsko beznađe povežete s autoritarnim političkim sustavom dobije se vrlo opasna kombinacija. Prema tome, uz otvoreniju ekonomiju, ljudi na Srednjem istoku trebaju i jaču ulogu u politici. Američka vlada odbacuje prilično uvredljivu ideju da na Srednjem istoku ne može uspjeti slobodni politički sustav. Mi smatramo da za demokraciju ima mjesta u svakoj regiji na svijetu" - izjavio je čelnik američke diplomacije.

Mirovne napore na Srednjem istoku Sjedinjene Države koordiniraju s tri ostale članice takozvanog “diplomatskog kvarteta” – Ujedinjenim narodima, Europskom unijom te Rusijom. “Kvartet” je objavio plan za postizanje mira, koji se sastoji od američkih prijedloga, ali i lokalnih mirovnih inicijativa, poput one saudijskog krunskog princa Abdule.

XS
SM
MD
LG