Linkovi

Zakonodavni prioriteti 108. saziva Kongresa - nacionalna sigurnost i oživljavanje ekonomije (30/12/02) - 2002-12-30


Novi saziv Kongresa, u kojem će većinu imati republikanci, započet će zasjedanje idućeg mjeseca. Koji su zakonski prioriteti?

Proteklih par tjedana jedna od najvažnijih tema na američkoj političkoj sceni bila je kontroverza s republikanskim čelnikom u Senatu Trentom Lottom koji je, naposljetku, bio prisiljen podnijeti ostavku na taj položaj.

Podsjetimo, petog prosinca, na proslavi stotog rođendana senatora Stroma Thurmonda – koji odlazi u mirovinu – senator Trent Lott je izjavio da bi zemlja danas imala manje problema da je 1948. godine za predsjednika izabran gospodin Thurmond koji se tada zalagao za očuvanje rasne segregacije.

Lott: Naglasak na nacionalnoj sigurnosti

Analitičari su procjenjivali da bi se nastala kontroverza mogla negativno odraziti na republikanske političke prioritete. Neovisno o tom slučaju, koji je sada okončan, republikanci su jedinstveni oko toga što žele ostvariti u novom sazivu Kongresa.

Prije nego je zapao u političke probleme senator Lott je rekao: "Usmjerit ćemo se, prije svega, na nacionalnu sigurnost jer sve ostalo ovisi o našoj mogućnosti da se obranimo kod kuće i u inozemstvu. Osiguravanje mira i sigurnosti je ključno."

Clinton: Vatrogasci i policajci nemaju odgovarajuću opremu

Demokrati su, s druge strane, već počeli kritizirati Bijelu kuću zato što nije zatražila dodatna sredstva za lokalne potrebe na polju domovinske sigurnosti. Senatorica iz New Yorka, Hillary Rodham Clinton navela je primjer iz njezine savezne države:

"Naši vatrogasci i policijski agenti ni danas, više od godinu dana nakon terorističkih napada, nemaju ispravnu opremu da odgovore na kemijski ili biološki napad. Oni čak nemaju ni komunikacijski sustav koji bi im omogućio da u slučaju izvanredne situacije razgovaraju s drugim lokalnim i državnim policijskim i vatrogasnim tijelima."

Biden: Ako dođe do napada na Irak, možemo zaboraviti smanjenje poreza

Pored domovinske sigurnosti očekuje se da će se Kongres u dolazećoj godini dosta baviti pitanjem Iraka. Demokrati, poput sentora Joa Bidena iz Delawarea, kažu da bi akcija protiv Iraka, koju bi predvodile američke snage, mogla dovesti do zanemarivanja drugih važnih pitanja.

"Trebamo reći našim građanima da se, ako budemo prisiljeni primjeniti silu protiv Saddama Husseina, možemo oprostiti od stalnog smanjenja poreza, značajnjeg povećanja sredstava za zdravstvenu zaštitu i mnogih drugih stvari" - rekao je nedavno senator Biden.

Demokrati se protive želji predsjednika Busha da učini stalnim desetogodišnje smanjenje poreza vrijedno bilijun i 300 milijardi dolara koje je uvedeno prošle godine. Poticanje ekonomije demokrati drže najvažnijim pitanjem. Oni, naime, vjeruju da je to područje u kojem je predsjednik Bush ranjiv dok se priprema za pokušaj ponovnog dobijanja novog predsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG