Linkovi

Novogodišnja poruka predsjednika Stjepana Mesića (30/12/02) - 2002-12-30


U novogodišnjoj poruci hrvatski predsjednik Stjepan Mesić naciji je poručio da ispunjenje velikih očekivanja, s kojima se ulazi u 2003., ovisi isključivo o hrvatskoj spremnosti da poštuje preuzete obaveze i dokaže da je njeno opredjeljenje za demokraciju čvrsto i neopozivo.

Mir, sigurnost, bolji život i jasna perspektiva budućnosti - četiri su želje hrvatskog predsjednika u novoj 2003. "U novu godinu ulazimo s velikim očekivanjima, ali uspjehu kojem težimo ne možemo se nadati bez da izvršimo ono na što smo se obvezali" - rekao je predsjednik Mesić u svojoj novogodišnjoj poruci koju je u cijelosti prenio državni radio.

Predsjednik Stjepan Mesić istaknuo je da isključivo o Hrvatskoj ovisi kojom će se brzinom približavati Europskoj uniji i NATO savezu, koji su joj na summitima u Kopenhagenu i Pragu ostavili otvorena vrata.

Od političkih zadaća ključnih za ulazak u euroatlanske integracije posebno je izdvojio reformu i depolitizaciju pravosuđa kao "preduvjet za puno funkcioniranje pravne države", reformu vojske i suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu. Kazao je da u godini na izmaku, "suradnja s Tribunalom, na koju se Hrvatska obvezala ustavnim zakonom, nije bila kakva je trebala biti i kakvu je svijet očekivao."

"Zbog vlastite vjerodostojnosti i zbog očuvanja ugleda što smo ga u svijetu stekli, ponavljanje situacije kakvu smo imali ne smijemo dozvoliti" - rekao je predsjednik Mesić.

Vladajuću koaliciju i opoziciju pozvao je na nacionalni konzenzus oko ključnih državnih interesa, poručujući im da "zadovoljavanje uskih stranačkih interesa dugoročno može imati pogubne posljedice za čitavu zajednicu".

"Nemojmo učiniti ništa što bi dovelo u pitanje naš dobar položaj na međunarodnoj sceni. Potvrdimo svime što radimo da iza naših riječi slijede djela koja ih potvrđuju, da poštujemo preuzete obveze i da je naše opredjeljenje za demokraciju čvrsto i neopozivo" - kazao je predsjednik Mesić.

Proteklu 2002., predsjednik Mesić je ocijenio "polovično uspješnom" na ekonomskom planu. Kazao je da se broj nezaposlenih tek neznatno smanjio, i da izravnih inozemnih ulaganja nije bilo dovoljno za pokretanje "posustalog gospodarstva". "Na tom području", poručio je hrvatski predsjednik, "pred nama su veliki zadaci s kojima se moramo uhvatiti u koštac."

XS
SM
MD
LG