Linkovi

Bagdad dostavio UN-u traženi popis znanstvenika (29/12/02) - 2002-12-29


Bagdad je dostavio Ujedinjenim narodima popis od više od 500 znanstvenika koji su sudjelovali u iračkim programima nuklearnog, biološkog, kemijskog i raketnog naoružanja. Taj je popis jedan od ključnih elemenata rezolucije kojom Ujedinjeni narodi nalažu Iraku da se razoruža od sredstava masovnog uništavanja. Inspektori Ujedinjenih naroda već su razgovarali s najmanje dvoje iračkih znanstvenika kako bi saznali jesu li programi zabranjenog oružja i dalje aktivni.

U Iranu, čelnik jedne šiitske iračke oporbene skupine je izjavio da raspolaže informacijama o iračkom nuklearnom programu. On je rekao da je spreman predočiti te podatke Ujedinjenim narodima ukoliko svjetska organizacija bude spremna suradjivati s iračkom oporbom.

U okviru priprema za eventualni napad koji bi izvršio Irak, kuvajtske su vlasti jučer održale vojne vježbe. Nedaleko od zračne luke glavnog grada, tijekom vježbi je simuliran raketni napad uz korištenje nervnog plina. Uvježbavane su akcije spašavanja ranjenika, te gašenja vatre. U Kuvajtu se, inače, smatra da postoji velika mogućnost iračkog raketnog napada na kuvajtski teritorij koji bi američke oružane snage koristile u vojnim operacijama protiv Iraka.

Predstavnici Pentagona tvrde da su iz Saudijske Arabije, privatnim kanalima, dobili uvjeravanja da će – u slučaju rata s Irakom - saudijski zračni protor, vojne baze i jedan zapovjedni centar biti stavljeni na raspolaganje američkim oružanim snagama. Ta uvjeravanja bi mogla značiti da će zrakoplovna baza Prince Sultan kod Riyadha biti korištena za koordiniranje zračnih operacija protiv Iraka. Istu ulogu ta je baza imala u operacijama protiv Afganistana.

XS
SM
MD
LG