Linkovi

Američki katolici manje doniraju crkvi od protestanata (28/12/02) - 2002-12-28


Prošlo je otprilike godinu dana otkako su se pojavili prvi navodi o svećeničkom seksualnom zlostavljanju u bostonskoj biskupiji. Od tada je podneseno preko četiri stotine tužbi samo protiv ove biskupije, a i svećenici u drugim diocezama širom Amerike bili su optuženi za seksualno zlostavljanje. Tijekom posljednja dva desetljeća, Katolička crkva u Americi je tajno platila - kako mnogi sad vjeruju - i do milijardu dolara žrtvama svećeničkog napastvovanja.

Tužbe podnesene protiv bostonske biskupije mogle bi ove godine doseći iznos od dodatnih 100 milijuna dolara, a njeni dužnosnici su priopćili da će biskupija možda proglasiti bankrot.

Američka katolička crkva svaki tjedan uknjiži oko 253 milijuna dolara u donacijama i od ulaganja. To iznosi preko trinaest milijardi dolara godišnje i izgleda kao vrtoglavi iznos. Međutim, Charles Zech, ekonomski stručnjak sa sveučilišta Villanova smatra da to nije na razini na kojoj bi trebalo ili moglo biti.

Po njemu, problem je u tome što s donacijama crkvi upravljaju svećenici u svakoj pojedinačnoj biskupiji. Oni najčešće nemaju nikakvo obrazovanje za financijsko poslovanje, a često donose loše investicijske odluke. Charles Zech smatra da to nije i jedini razlog zašto prihod katoličke crkve nije kakav bi mogao biti.

"Katolici tradicionalno malo daju u donacijama u usporedbi s protestantima. U pravilu, katolička domaćinstva doniraju svojim crkvama oko polovice iznosa koji daruju protestantske obitelji."

Po gospodinu Zechu, za to postoje dva razloga. Kao prvo, katoličke kongregacije su uglavnom puno veće od protestantskih, što kod pojedinaca stvara dojam da njihovi prilozi ne igraju veliku ulogu ili da će već netko drugi dati crkvi ono što je potrebno.

Drugi i vjerojatno važniji razlog jest da je financijsko ustrojstvo katoličke crkve drugačije od onog u većini protestantskih crkava. Katoličkim župama kronično nedostaje transparentnost i odgovornost u financijskom polsovanju. Prosječan član neke katoličke župe nema pojma gdje odlaze njegovi ili njeni prilozi, a to - po gospodinu Zechu - dovodi do toga da nitko ne želi davati velike donacije.

Taj nedostatak transparentnosti omogućio je da se tajno isplate milijuni dolara odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja. Svaka od 188 biskupija u Sjedinjenim Državama zaseban je entitet i ne primaju nikakvu financijsku pomoć jedna od druge ni od Vatikana. Niti jedna crkva u zemlji ne prima financijsku pomoć od vlade, tako da ogromne sudske troškove bostonska biskupija mora sama snositi. A kako su donacije drastično smanjene proteklih mjeseci, dužnosnici crkve su priopćili da bi biskupija mogla proglasiti bankrot.

Takav bi potez - po Charlesu Zechu - bio bez presedana u povijesti. On smatra da se možda radi o manevru kako bi se uplašilo vjernike i navelo ih se da daju veće donacije i da potencijalni tužitelji podnose niže odštetne zahtjeve. Da bi ova biskupija mogla proglasiti bankrot, mora dobiti dopuštenje iz Vatikana, odakle je već izražena nevoljkost da se to učini. Sociolog na Katoličkom sveučilištu Amerike Don Hoge smatra da Vatikan nikad neće dopustiti proglašavanje bankrota.

"To je vrlo ozbiljan korak i njime se plaća visoka cijena u kredibilitetu, a misija crkve upravo ovisi o kredibilitetu. Religija nije samo pitanje odnosa prema Isusu Kristu, već i pitanje crkve kao institucije. Ne možemo biti duhovni vođe, ako ljudi sumnjaju u nas ili imaju rezerve glede toga da ova institucija ne obavlja svoj posao kako treba."

Profesor Hoge kaže da bostonska biskupija još uvijek posjeduje imovinu vrijednu mnoge milijune dolara te da ju može prodati kako bi isplatila odštetne zahtjeve. No, kako najveći dio te imovine predstavljaju škole i bolnice na koje se katolici oslanjaju, gospodin Hoge kaže kako će bogati župljani dati više u donacijama, prije negoli dopuste da se prodaju škole i bolnice.

Unatoč tome, vjernici širom zemlje traže od katoličke crkve veću transparentnost i financijsku odgovornost. Mnogi smatraju da bi crkva trebala uzeti financijske stručnjake laike za savjetnike. Oba naša sugovornika slažu se da Vatikan neće dopustiti bankrot bostonske biskupije, i to samo stoga jer bi se time podvrgnulo cijelu financijsku dokumentaciju i arhiv sekularnim vlastima.

XS
SM
MD
LG