Linkovi

Predsjednik Bush: Irak će se sučeliti s vojnom akcijom ukoliko se ne odrekne oružja za masovno uništavanje (28/12/02) - 2002-12-28


U svojem redovitom tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik Bush osvrnuo se na postignuća u ratu protiv terorizma, uključujući hvatanje dijela čelnika al-Qaide. Predsjednik je kazao da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno potvrdilo da Sadam Husein predstavlja prijetnju za svoje susjede i za mir u svijetu koji će se u novoj godini sučeliti s opasnošću – kako je rekao – katastrofalnog nasilja – koje sa sobom nosi iračko oružje za masovno uništavanje. Ukoliko se irački čelnik ne odrekne oružja za masovno uništavanje i ne bude surađivao s inspektorima Ujedinjenih naroda za naoružanje, dodao je predsjednik Bush, Sjedinjene će Države povesti koaliciju koja će razoružati Irak i osloboditi irački narod.

Pentagon je u međuvremenu izdao naredbu, prema kojoj se još dva nosača zrakoplova moraju pripremiti za upućivanje u Perzijski zaljev u okviru priprema za mogući rat protiv Iraka. U području zaljeva već se nalaze brodovi američke ratne mornarice, kao i preko 50 tisuća američkih vojnika. Irak prijeti da će pružiti odlučan otpor u slučaju napada. Irački ministar trgovine izjavio je da će se Iračani boriti “od ulice do ulice u svakom iračkom gradu”.

U Iraku, inspektori Ujedinjenih naroda za oružje danas su obišli pet sumnjivih lokacija u blizini Bagdada. U međuvremenu, irački znanstvenik Katim Mudžbil izjavio je da su inspektori krivo protumačili razgovor koji su vodili s njim jučer. Gospodin Mudžbil kazao je da nikada nije bio angažiran na iračkom nuklearnom programu, te da priopćenje Ujedinjenih naroda, u kojem se sugerira da je inspektorima prenio korisne detalje o programu – prema njegovim riječima – nema veze s istinom.

XS
SM
MD
LG