Linkovi

Sjeverna Koreja će protjerati inspektore UN-a za nuklearnu energiju (27/12/02) - 2002-12-27


Sjeverna je Koreja najavila da će protjerati inspektore Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju i reaktivirati laboratorij u kojem se, kako se sumnja, proizvodi dovoljno goriva za nekoliko atomskih bombi.

Sjevernokorejska odluka znači da Međunarodna agencija za atomsku energiju neće više moći provjeravati da li Pjongjang razvija nuklearno oružje.

Tijekom protekla dva tjedna, sjevernokorejske vlasti uklonile su zaštitne pečate i kamere za nadzor iz glavnog sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa u Jongbjonu. Upotrijebljene šipke nuklearnog goriva prebačene su iz skladišta u glavni reaktor – kako je rečeno - za potrebe ponovne obrade.

Pjongjang je objasnio da mora ponovno pokrenuti reaktor u Jongbjonu jer Sjevernoj Koreji nužno treba električna energija.

Svjetski čelnici pozivaju Sjedinjene Države da riješe spor s Pjongjanom oko sjevernokorejskog nuklearnog programa dijalogom, a ne sukobom.

Britanski političari osuđuju odluku Pjongjanga da ponovno pokrene svoj nuklearni program, no također izražavaju zabrinutost zbog američke izjave da američka vojska može istovremeno ratovati i s Irakom i sa Sjevernom Korejom.

Rusija optužuje Washington da je izazvao nuklearnu krizu odustavši od svog obećanja da će Pjongjangu osigurati gorivo i dvije nuklearne elektrane.

Kina je priopćila da bi Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja trebale riješiti ovo pitanje dijalogom.

XS
SM
MD
LG