Linkovi

Osvrt na 2002: Američko tržište automobila  (27/12/02) - 2002-12-27


Protekla godina na američkom tržištu automobila mogla bi se svesti pod jednu rečenicu: “Nissan se vratio, a Korejci dolaze”. Naime, nakon neupješne 2001. Nissan je u 2002.godini ponovno počeo ostvarivati zaradu. Do tog cilja japanski je proizvođač automobila stigao s nekoliko osuvremenjenih i vrlo uspješnih modela.

Altima je toliko impresionirala američke novinare da su je proglasili automobilom godine, a nedavno je na američko tržište stigla modernizirana verzija legendarnog sportskog dvosjeda 350-Z. Nissan je ubrizgao novi život i u svoju liniju luksuznih automobila Infiniti predstavivši G-35 sports sedan i coupe. Radi se o paru privlačnih modela koji se mogu nadmedati s tzv. BMW-ovom “trojkom”.

Južnokorejski proizvođači Hyundai i Kia nastavili su s osvajanjem američkog tržišta niskim cijenama praćenim poboljšavanjem kvalitete. Dobitna formula koja je dovela do povećane prodaje navedenih kompanija je jednostavna: bolji modeli, a cijena na staroj razini. Od Hyundaia i KIA-e valja očekivati sličan trend i u sljedećoj godini.

Što se tiče američkih proizvođača automobila, Cadillacov sportski sedan CTS bio je ugodno iznenađenje. Američki kupci, naime, dobili su američku alternativu u kategoriji u kojoj dominiraju njemački i japanski proizvođači. Volkswagen je, pak, predstavio ove godine novu verziju Passata s osam-cilindarskim motorom i pogonom na sva četiri kotača. S cijenom od 38 tisuća dolara za Volkswagenov Passat nameće se pitanje hoće li Amerikanci biti voljni platiti toliku cijenu za marku koja je u Sjedinjenim Državama stekla reputaciju privlačnim cijenama i ekonomičnošću.

Od drugih modela koji su privukli pažnju američkih ljubitelja automobila valja izdvojiti Mazdin kombi MPV koji se u odnosu na konkurenciju izdvaja pogonom na sva četiri kotača. MPV ima karakteristike osobnog automobila, ima prostora za sedam osoba, živahan V-6 motor, bočna vrata na elektronsko otvaranje. Treći red sjedala može se preklopiti kako bi se dobilo dodatni prtljažni prostor.

No po novinaru Glasa Amerike koji prati automobilsku industriju, Johnu Birchardu, automobil godine na američkom tržištu je Infinitijev dvosjed G-35. Linija tog automobila, drži gospodin Birchard, čini ga danas najljepšim vozilom koje se može vidjeti na američkim cestama. Ispod poklopca se nalazi V-6 motor s 280 konjskih snaga dok je putnička kabina veoma komforna i praktična. S cijenom koja je tek nešto viša od 31 tisuće dolara Infinitijev model G-35 jedan je od najpristupačnijih u svojoj kategoriji.

XS
SM
MD
LG