Linkovi

Osvrt na 2002: Svjetska ekonomija (27/12/02) - 2002-12-27


Svjetsko gospodarstvo se 2002. godine počelo oporavljati od recesije, međutim krajem godine pojavili su se znakovi usporavanja rasta. S tim su došla i strahovanja da se u 2003. godini neće ostvariti predviđanja brojnih ekonomista o rastu u visini od 2.5 posto.

Svjetsko tržište dionica je u 2002. godini ponovno izgubilo na vrijednosti, uz svega nekoliko izuzetaka. To je treća godina za redom da zapadno-europske i američke burze gube na vrijedosti. Vodeći biznismeni smatraju da se tu radi o prenapuhanim vrijednosnicama iz razdoblja tehnološkog i telekomunikacijskog investicijskog buma devedesetih godina. Zabilježeno je i nekoliko bankrota značajnih tvtki u Americi, Europi i Japanu.

Godina oporavka nakon slabe 2001.

Horst Koehler, direktor Međunarodnog Monetarnog Fonda, bio je u rujnu oprezno optimističan u svojim gospodarskim predviđanjima. Gospodin Koehler razgovarao je s novinarima nakon svog sastanka u Washingtonu s ministrima financija razvijenih i zemalja u razvoju. Tom je prilikom rekao da ga je "ohrabrio izostanak pesimizma u diskusijama u kojima je prevladavala analiza i realistično pouzdanje u nastavak oporavka.”

2002. bila je godina oporavka od slabije 2001., koja je nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države doživjela dodatno usporavanje. Američko gospodarstvo, koje čini 25 posto ukupne svjetske proizvodnje, u 2002-oj je poraslo za oko 2,5 posto, a u 2003. se očekivala još veća stopa rasta.

Međutim, američka tvrtka Fannie Mae, koja trguje nekretninama, u prosincu je smanjila svoja predviđanja za 2003 godinu. "Čak i ako gospodarstvo nastavi rasti u slijedećoj godini, taj će porast biti niži od onoga što smo očekivali. Uzrok leži djelomično u tome što one grane kod kojih smo očekivali skok u 2003, poput automobilske industrije i građevinarstva, već sada snažno rastu, te se neće odraziti u tolikoj mjeri na porast u slijedećoj godini” - navodi se u prognozi Fannie Mae.

Kina po konkurentnosti pretiče Japan

Premda se američko gospodarstvo sporo oporavlja, u značajnoj je prednosti nad Japanom i Njemačkom, drugim i trećim najvećim svjetskim gospodarstvima. Kraj 2002. godine, Japan je dočekao zaglibljen u deflaciju, bilježeći pad cijena već treću godinu za redom. Japanske banke su nesolventne, a gospodarstvo je u padu sa slabim izgledima za oporavak u 2003 godini.

Sručnjak za Japan, ekonomist Clyde Prestowitz, kaže da japanski model rasta, kojim je zapravo upravljala država, toliko štovan u osamdesetim, više ne funkcionira: "Japan je posjedovao pobjedničku formulu između 1950. do oko 1980. To je bila toliko dobra formula da se je jednostavno nisu mogli riješiti, te je od osamdesetih pokušavaju zakrpati, premda ta formula više nije prikladna uvjetima i sve češće jednostavno ne funkcionira.”

Neki ekonomisti danas opisuju Japan kao silu u opadanju koja je sve manje kompetitivna s Kinom čije je gospodarstvo 2002. poraslo za više od 7 posto, a slična stopa rasta se očekuje i u 2003. Kina je zamijenila Japan na mjestu vodećeg azijskog izvoznika u Sjedinjene Države, te privlači veliki obujam direktnih stranih investicija, po nekima čak preko 50 posto sveukupnih stranih ulaganja u Aziji.

Dolar 10 posto slabiji nego prije 12 mjeseci

Rusija je nakon jednog desetljeća tegobnog prijelaza na tržišno gospodarstvo u 2002. godini već treću godinu za redom zabilježila značajan rast, u iznosu od 4,5 posto.

Latinska Amerika i Afrika su postigle loše rezultate. Brazil se nalazio na rubu recesije, razapet između zahtjeva za pojačanom državnom potrošnjom i zahtjeva za restriktvnom fiskalnom politikom koja je nužna za namirivanje ogromnih dugova. Afrika je zabilježila porast u visini od 3 posto, međutim kriza AIDS-a i ratovi su umanjili porast prihoda po glavi stanovnika.

Krajem godine dolar je 10 posto slabiji nego što je bio početkom godine. Zlato, čija cijena često raste u razdobljima nemira, doseglo je najvišu cijenu u zadnjih pet godina, a cijena nafte je, zbog nemira u Venezueli i mogućeg rata u Iraku, premašila 30 dolara po barelu.

XS
SM
MD
LG