Linkovi

Zabrinutost onim što donosi Nova godina (25/12/02) - 2002-12-26


Rat protiv Iraka sve je vjerojatniji, vlada upozorava na spektakularne terorističke napade, gospodarstvo je nestabilno, a skandali u korporacijama nastavljaju potkopavati povjerenje javnosti u institucije, samo su neke od zabrinjavajućih ocjena koje navodi najtiražniji američki list.

USA TODAY zabrinutost javnosti ilustrira nalazima Gallupove ankete koja je zabilježila sljedeće: 54 posto Amerikanaca smatra da se ekonomska situacija pogoršava; 78 posto ih ocjenjuje da vremena nisu povoljna za nalaženje željenog radnog mjesta; a 51 posto ih nije zadovoljno smjerom u kojem zemlja ide. Na pitanje – što ih najviše brine? - 30 posto je izdvojilo stanje gospodarstva, 20 posto – strah od rata, a 18 posto – strah od terorističkih napada.

Problem terorizma bit će jedno od središnjih pitanja na sljedećim predsjedničkim izborima – predvidja današnji New York Times. Pretendenti na položaj predsjednika iz redova Demokratske stranke već počinju dovoditi u pitanje politiku koju gospodin Bush vodi u suzbijanju terorizma, optužujući ga da nije učinio dovoljno u spriječavanju eventualnog novog napada. Demokratski kandidati za Bijelu kuću tvrde da zemlja nije ništa sigurnija no što je bila prije 11.rujna prošle godine – piše njujorški list.

List citira potencijalnog kandidata – senatora Johna Edwardsa – koji je rekao da “Washington ne radi dovoljno da bi Ameriku učinio sigurnijom… Administracija i dalje radi premalo i ponovo će reagirati kada za to bude prekasno”. Drugi demokrat koji bi mogao biti predsjednički kandidat – senator Joseph Lieberman – naglašava da su “Amerikanci samo neznatno sigurniji no što su bili 11.rujna 2001.” – prenosi New York Times.

O terorizmu danas piše i Washington Post, koji tvrdi da se u ispitivanju osumnjičenih terorista u bazama u inozemstvu koriste nedopušteni oblici mučenja, poput iscrpljivanja i izlaganja stresu. “One koji odbijaju suradjivati s istražiteljima iz CIE ponekad se satima prisiljava na klečanje…tijelo moraju ponekad držati u neuobičajenom i bolnom položaju… Nekima se uskraćuje san po 24 sata tako što se u njih usmjeri jako svjetlo” – piše Washington Post.

Iako američka vlada javno osudjuje takve oblike mučenja, svi dužnosnici intervjuirani na tu temu opravdavaju uporabu sile protiv osumnjičenih terorista – piše vodeći vašingtonski list. Što se, pak, predstavnika Središnje obavještajne službe – CIE – tiče, oni odbijaju razgovarati o metodama istrage.

XS
SM
MD
LG