Linkovi

Muslimanske organizacije tuže Johna Ashcrofta i useljeničke vlasti (25/12/02) - 2002-12-25


Koalicija građanskih organizacija koje okupljaju Amerikance arapskog i iranskog podrijetla te općenito građane muslimanske vjere, odlučila je pokrenuti parnicu protiv Službe useljavanja i naturalizacije te Johna Ashcrofta, ministra pravosuđa Sjedinjenih Država.

Razlog za parnicu je tvrdnja da su stotine osoba muslimanske vjere sa Srednjeg istoka uhićene, nakon što su se - prema novim zakonskim odredbama - prijavile u uredima imigracijskih vlasti, radi registracije kao strani državljani.

Tisuće državljana Irana, Iraka, Libije, Sudana i Sirije prošli se tjedan u Kaliforniji nastojalo registrirati u lokalnim imigracijskim uredima. Stotine su potom uhićene i pritvorene.

Organizacije koje okupljaju građane muslimanske vjere tvrde da su uhićeni zatvoreni u vrlo malim ćelijama u kojima nema kreveta.

Organizacije Amerikanaca arapskog podrijetla tvrde da su uhićenja nezakonita, te traže da savezni sud imigracijskoj službi zabrani buduće slične poteze. Također je zatraženo da se obustavi postupak deportacije iz Amerike za osobe koje su podnijele molbu za trajno boravište u Sjedinjenim Državama te koje zbog toga mogu u Americi legalno prebivati.

Novi savezni propisi navode da se muškarci stariji od 16 godina, iz ukupno 17 zemalja - među kojima su mnoge arapske odnosno srednjeistočne države - moraju do polovice veljače registrirati kod useljeničkih vlasti.

Američke muslimanske organizacije tvrde da se mnogi ljudi neće registrirati, nakon što su prošli tjedan stotine pritvorene.

Ministarstvo pravosuđa i Služba za useljavanje i naturalizaciju nisu još odgovorile na tvrdnje pokretača parnice. Predstavnik vlasti je rekao da je ukupno pritvoreno manje od 250 ljudi, zbog toga što su ostali u Americi duže nego što im je to dopuštala njihova viza. U ovom trenutku - tvrde američke vlasti - u zatvoru se nalazi još samo oko 30 takvih osoba, dok su ostale puštene.

XS
SM
MD
LG