Linkovi

Nakon predblagdanske 'utrke' za poklonima, Europa spokojno dočekala Božić (25/12/02) - 2002-12-25


Europa je mirno proslavila Božić. Božićne poruke obilježene su pozivom na mir. Božić je, naravno, imao i svoju uobičajenu potrošačku uvertiru.

Jedini "bijeli Božić" u najvećem dijelu Europe, osim neizbježnog filma koga valjda svatko znade napamet, viđen je na TV vijestima s vašim američkim snježnim problemima. Praznik, uzgred jedini dan bez novina u Britaniji, prošao je uz neuobičajeno mlako vrijeme, s izuzetkom Skandinavije i smrznutog europskog istoka.

Božić je i na europskim širinama obiteljski praznik, veoma tih, diskretan obiteljski praznik i većina građana provede ga doma – ukoliko se ne odluči na produžene praznike na toplijim dijelovima svijeta ili na skijanju.

Opće je mišljenje da su ove godine Europljani po pravilu s ukrašavanjem bili nešto štedljiviji – što ne znači da je izostalo išta od božićnog sjaja i svjetlosti, dekoracija koje sve više gube specifičnost pojedinih krajeva kako se miješaju kulture i običaji. Sada i Europa dijeli pjesme, vrste ukrasa, a svijeće na prozorima najmanje su privilegija Skandinavaca. Francuzima, s druge strane, nije na pamet palo specijalitete božićnog stola zamijeniti pečenom purom kao što su Nijemci ostali vjerni divljači i kolačima.

Božić je jedan od rijetkih dana u godini s ljudima i TV kamerama u crkvama. Osnovna poruka izrečena na svim svečanim misama jednaka je u danima kojima je osnovna oznaka obiteljski mir i želja za mirom u svijetu: od vatikanske crkve svetog Petra do prijestolničkih katedrala odaslane su poruke podsjećanja na opasnosti rata i stradavanje nevinih. Čest je i apel za suživotiom, boljim razumijevanjem i prožimanjem kultura i civilizacija, integracijom.

Europski Božić po običaju, za uvertiru ima vrijeme najvećih godišnjih kupovina. Međutim, kako su kritike potrošačkog društva glasnije, jača i potrošačka groznica. Ove godine, istina, nešto blaža nego li lani, k tome prva s eurom u 12 europskih zemalja – ali još uvijek dovoljna da, recimo, Nijemci u prosincu potroše preko pet milijardi maraka, sve uz zaklinjanje da neće dogodine. Belgija je zemlja dvostruko brojnija od Hrvatske - evo zanimljivog statističkog podatka: za tri dana intenzivnog božićno-kupovnog pohoda Belgijanci su samo iz bankomata povukli 455 milijuna eura sa 6400 elektronskih transakcija u sekundi.

Evo još jednog sočnog statističkog podatka - Nizozemci su srušili rekord prometa samoposluga preskočivši 600 milijuna eura. Konačno, i rekord na Internetu, kupovina na mreži prešla je po prvi put dvije milijarde eura. Sve ovo nije smetalo da milijuni Europljana mirno proslavljaju najveći praznik u godini.

XS
SM
MD
LG