Linkovi

'Neuhvatljivi' božićni pokloni (24/12/02) - 2002-12-24


Roditelji, po definiciji, čine sve što mogu kako bi obradovali svoju djecu. Za Božić, uvriježeno je mišljenje, uz praznični ugođaj, brda kolača i neizbježne poklone to nije teško. Međutim u ovom posljednjem segmentu – kupovini poklona - američki roditelji, kako se čini, moraju uložiti znatno više napora od odlaska u trgovine igračkama. Djeca, naime, točno znaju što hoće, a upravo te igračke - kao za inat – nigdje nema!

Kao što je to posljednjih godina uobičajeno, postoje neke igračke koje su većini djece na vrhu popisa želja i, ma koliko se trgovci trudili da pogode dječje zanimanje, popularnih igračaka nema dovoljno za sve. Ove godine hit igračke su karte Yu Gi Oh, zatim Mattelov Elmo prerušen u plešuće pile, tu su i junaci raznih spasilačkih službi, elektronički kućni ljubimci tvrtke Hasbro, najnoviji modeli lutki Barbie i dosta igračaka s motivima Harrya Pottera. Međutim sve navedene igračke praktično su rasprodane i gotovo ih je nemoguće pronaći.

Zašto je došlo do manjkova? Spori oporavak američkog gospodarstva od recesije umanjio je apetit mnogih kupaca za kupovinom pa su trgovine, u skladu s tim, odlučili naručiti manje količine igračaka. Dodatne komplikacije izazvao je štrajk lučkih radnika u lukama na zapadnoj američkoj obali, prije dva mjeseca, zbog čega je došlo do kašnjenja pošiljki.

Neki roditelji pokušavaju doskočiti tim problemima kupovinom na Internetu, ali neuspješno. Mnoge naručene hit-igračke neće biti isporučene na vrijeme za Božić, ako ih uopće ima. Stotine popularnih igračaka ne mogu se pronaći ni kod najvećih internet trgovina poput Amazon.com-a. Sve igračke naručene nakon 19. prosinca neće stići za dolazak Djeda Mraza.

No, za one koji ne mogu dopustiti da razočaraju svoju djecu uvijek postoje alternativni načini kupovine popularnih igračaka. U oglasima dnevnih novina mogu se pronaći ponude željenih igračaka, naravno, uvećanih za nekoliko puta od redovne cijene. Ista situacija je i sa internet dražbavaonicom E-Bay. Primjerice, Spidermanova rukavica iz koje se rasprskava sprej-mreža košta devet puta više od redovne cijene u trgovinama. Toliko o zakonu ponude i potražnje, dječijim željama i realnosti u svijetu odraslih.

XS
SM
MD
LG