Linkovi

Gradovi saveznoj vladi: U borbi protiv terorizma treba poštivati građanska prava (23/12/02) - 2002-12-23


Većini naslovnica američkih novina zajednička je tema ponuda Bagdada američkim obavještajcima da dođu u Irak te da pokažu međunarodnim inspektorima gdje je skriveno oružje za masovno uništavanje.

Druga tema koja je zauzima vidni prostor u gotovo svim dnevnicima je tvrdnja senatora Trenta Lotta da je njegova ostavka, navodno, bila posljedica “upadanja u namještenu mu zamku”.

Današnji New York Times objavljuje i zanimljiv prilog o apelu koji je iz dvadesetak gradova upućen saveznim vlastima: zajedničkom rezolucijom ti su gradovi pozvali izvršnu vlast da u svojoj borbi protiv terorizma poštuje građanska prava i slobode. Slični se apeli pripremaju u još šezdesetak gradova – bilježi njujorški list.

Iako su rezolucije u velikoj mjeri simbolične, mnoge od njih daju pravnu podlogu lokalnim vlastima u odbijanju suradnje sa saveznim vlastima u borbi protiv terorizma – u onim slučajevima kada lokalne vlasti procjene da se tom borbom ugrožavaju građanske slobode i ustavna prava. Pri tome – nastavlja New York Times gradovima koji su se oglasili apelima pomoć pružaju dvije vodeće organizacije za zaštitu ljudskih prava u Sjedinjenim Državama.

Njima je zajedničko izražavanje zabrinutosti da su Zakonom o domovinskoj sigurnosti i takozvanim “Patriotskim zakonom” – saveznim vlastima dane prevelike ovlasti u borbi protiv terorizma i to na štetu prosječnih Amerikanaca, a posebno muslimana – piše newyorški list.

A što se financija tiče, izdvojimo pisanje najtiražnijeg američkog lista USA Todaya koji bilježi zabrinutost trgovaca zbog nedovoljnog prometa ostvarenog tijekom blagdanskih rasprodaja. Unatoč prepunim trgovinama tijekom zadnjeg vikenda uoči Božića, vlasnici trgovina ocjenjuju da će profit biti manji od očekivanog.

XS
SM
MD
LG