Linkovi

Film tjedna: 'Gospodar prstenova - Dvije kule' (22/12/02) - 2002-12-22


Film “Gospodar Prstenova: Dvije kule” drugi je nastavak epske trilogije inspirirane knjigama pisca J.R.R. Tolkiena, te bi lako mogao oboriti rekorde gledanosti širom svijeta.

Vrijeme je velikog meteža u Međuzemlji. Frodo Baggins i njegov prijatelj hobit Samwise Gamgee pokušavaju vratiti čarobni prsten moći u vatre Mordora iz kojih je bio iskovan. Nasljednik trona Međuzemlja Aragorn, ratnik-patuljak Gimli i vilenjak Legolas užurbano pokušavaju spasiti svoje prijatelje hobite Merryja i Pippina koje su zarobili Uru-Khai, a zli čarobnjak Saruman, iz svog legla na vrhu jedne od kula kojima je ovaj dio trilogije i dobio ime, planira veliki napad, kao što je to i predvidio dobri čarobnjak Gandalf.

Ovo sve ima smisla za ljubitelje fantastične mitologije koju je prije 50 godina stvorio engleski pisac južnoafričkog porijekla J.R.R. Tolkien. Film “Dvije kule” nije nova epizoda koja slijedi film “Prstenova družina”, inače jedanog od najgledanijih filmova 2001. godine, već je izravan nastavak priče o prstenu. Novozelanđanin Peter Jackson je ko-autor scenarija, producent i redatelj sva tri filma koji su i snimljeni na Novom Zelandu.

"Možda griješim, ali pretpostavljam da je velika većina ljudi koja će gledati “Dvije kule” već vidjela “Prstenovu družinu”, jer inače ne vidim smisao da gledaju taj film. Stoga je moj pristup otprilike kao da ste otišli za vrijeme pauze po kokice i vratili se nakon godinu dana te nastavili tamo gdje ste stali,” kaže Jackson.

Središnji lik je Hobit Frodo Baggins kojeg glumi mladi američki glumac Elijah Wood.

"Mislim da je najvažniji element iz glumačkog kuta je mogućnost razvijanja lika tijekom tri filma, od početne nevinosti do teškoća zrelosti. To je bio veliki izazov," kaže Wood.

U sjeni se skriva izobličeni, groteskni Gollum, koje je nekoć bio hobit ali je deformiran stoljetnim posjedovanjem prstena koji se sada nalazi na lancu oko Frodovog vrata. Gollumov lik je u potpunosti kompjuterski animiran, izgrađen na osnovu lika i glasa engleskog glumca Andya Serkisa. Dok se Gollum i Frodo bore za prsten, vojska mraka se prikuplja za završnu bitku...I baš kao što priča i ne počinje s ovim filmom tako tu i ne završava. Posljednje poglavlje trilogije prstena po nazivom “Povratak kralja” počet će s prikazivanjem u kinima u prosincu sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG