Linkovi

Dalmacija će riješiti problem komunalnog otpada na najmoderniji način (22/12/02) - 2002-12-22


Prema objavljenoj studiji i uz dostatnu financijsku potporu investitora među kojima se očekuju i sredstva Vlade Republike Hrvatske u šibenskom zaleđu do ljeta bi trebala započeti izgradnja Centra za gospodarenje otpadom - najsuvremenijeg u tom dijelu Europe. U tvornici za mehaničko-biološku obradu komunalnog otpada prerađivat će se sirovine s deponija smeća iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika.

Dalmacija bi ubuduće uključujući i otoke problem otpada trebala riješiti tako da svako županijsko središte na svome području organizira prikupljanje otpada koji će se nakon transporta prerađivati i uništavati u Centru za mehaničko biološku obradu komunalnog otpada na šibenskom predjelu Podi. Slobodan Beroš gradonačelnik Splita predstavio je Studiju projekta gradonačelnicima Zadra, Šibenika i Dubrovnika koji su i središta Županija, a o projektu budućeg Centra kaže:

“Centar koji smo predvidjeli napraviti u gospodarskoj zoni Podi po procjenama košta 16 milijuna dolara, a ako bi svaka Županija sa svojim centrima Zadrom, Šibenikom, Splitom i Dubrovnikom gradila svoj centar tada bi ukupna cijena tih centara iznosila 42 milijuna dolara. Razlika je više nego očita ,a u tu razliku mogu se obračunati i troškovi transporta. Uključujući cijenu transporta još uvijek je isplativa kalkulacija unutar cijene od 50 do 60 dolara po ulaznoj toni otpada u tvornicu.

Trenutačno u svijetu postoje samo dvije tvornice istog tipa za preradu i uništavanje otpada i to u Francuskoj i Japanu koja bi se do početka ljeta gradila na šibenskom predjelu Podi. Značajka je buduće tvornice pokraj Šibenika u tome što bi transportirani otpad s deponija iz Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika nakon klasične obrade bio uništen tehnologijom električnog luka. Na taj način obrađeni se otpad uništava u gotovo stopostotnom omjeru, a moderne tehnologije za preradu otpada podrazumijevaju primjerice i proizvodnju električne energije ili goriva za elektrane uz poštivanje strogih ekoloških standarda. O iskustvima Centara za gospoderenje otpadom na američkom kontinentu i u Europi gradonačelnik Splita Slobodan Beroš:

“Američki Centri za obradu otpada kao i europski centri spadaju u tzv.poznata klasična tradicionalna rješenja i ova tehnologija na kraju praktički otpad iz tih centara obrađuje još jedan put i to električnim lukom u vidu plazme. Ta je tehnologija naime samo korak dalje na istom sustavu,tako da bi zapravo to bila tvornica bez ostatka bilo kakvih popratnih proizvoda.

XS
SM
MD
LG