Linkovi

U Perzijskom zaljevu počele velike američke vojne vježbe (22/12/02) - 2002-12-22


Američka vojska započela je najveće vojne vježbe u području Perzijskog zaljeva od zaljevskog rata. U danonoćnim vježbama u pustinji u Kuvajtu sudjeluju deseci tisuća vojnika i stotine oklopnih vozila iz treće divizije američkog pješaštva. Predsjednik Bush zaprijetio je vojnom akcijom, ukoliko vlada u Bagdadu ne prijavi i ne uništi stotine komada oružja za masovno uništavanje, za koje se sumnja da ih posjeduje. U međuvremenu, inspektori Ujedinjenih naroda za oruje nastavili su jučer potragu za zabranjenim oružjem, posjetivši najmanje osam lokacija diljem zemlje.

Zapadni mediji javljaju da Sjedinjene Države i Britanija planiraju veliki pomorski desant na Irak iz Perzijskog zaljeva u okviru prve faze mogućeg kopnenog napada na vladu u Bagdadu. Reuters prenosi riječi britanskih dužnosnika obrane, koji kažu da su razgovori s Washingtonom o desantu već poodmakli, te da će Britanija sudjelovati u desantu as svojim elitnim komandosima.

Saudijska Arabija, inače najveći svjetski proizvođač nafte, priopćila je da će, ako bude trebalo, zajedno s drugim članicama OPEC-a povećati proizvodnju nafte da bi se cijene nafte održale na prihvatljivoj razini. Saudijski ministar za naftu Ali al-Nuaimi dao je ovu izjavu pred dolazeći sastanak organizacije zemalja izvoznica nafte u Kairu. Prema njegovim riječima, OPEC će preispitati postojeće proizvodne kvote u slučaju rata u Iraku ili nestašica nafte na svjetskom tržištu.

XS
SM
MD
LG