Linkovi

U sukobu s nepoznatim napadačima u Afganistanu poginuo američki vojnik (21/12/02) - 2002-12-21


Jedan američki vojnik ubijen je u sukobu u Afganistanu. Najnoviji u nizu napada na američke snage u toj zemlji možda predstavlja naznaku početka nove kampanje terorističke mreže al-Qaide protiv američkih vojnika. Međutim, kako javlja Ayaz Gul, načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Richard Myers, odbacuje takvu mogućnost.

Dužnosnici američke vojske kažu da je sukob izbio kada su neprijateljske snage napale rutinsku ophodnju u kojoj se nalazilo desetak vojnika u pokrajini Paktika nedaleko od pakistanske granice. Stradali američki vojnik preminuo je od posljedica ranjavanja.

Ovo je prva pogibija američkog vojnika na bojištu u Afganistanu od svibnja, ali i treći napad na američke snage ovog tjedna. Prije nekoliko dana u Kabulu, na vozilo u kojem su bila dvojica američkh vojnika i njihov prevoditelj bačena je ručna bomba. Sva trojica su ranjena.

Posljednji napad se dogodio u trenucima kada je u posjet Afganistanu stigao načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers. Obraćajući se novinarima u zračnoj bazi Bagram, general Myers je odbacio ocjene da se situacija u zemlji pogoršava: "Sinoć je poginuo jedan vojnik, ali ne mislim da to ima veze s cjelokupnom situacijom. Ukupno sigurnosno stanje se poboljšava. Mi ozbiljno razmišljamo da u većem dijelu zemlje provedemo takozvane operacije stabilizacije. Naime, postoje još neki djelovi koji su veoma opasni, naročito istok. No držim da će se situacija nastaviti popravljati i da svakodnevno ostvarujemo napredak."

Unatoč takvim ocjenama generala Myersa postoje naznake da al-Qaida sve intenzivnije napada američke snage u Afganistanu i susjednom Pakistanu. Ovog tjedna u Karachiju je uhićeno nekoliko militanata, a neki pakistanski dužnosnici izjavili su da su uhićenici pripremali samoubilačke napade protiv vojnika iz SAD-a i drugih koalicijskih zemalja koji su odsjeli u jednom tamošnjem hotelu.

Također iz Afganistana - šest osoba je poginulo kada se njemački vojni helikopter srušio u blizini međunarodne zračne luke u Kabulu. Dužnosnici pokušavaju utvrditi razloge rušenja letjelice. Njemačka će sljedećeg mjeseca preuzeti zapovjedništvo nad međunarodnim mirovnim snagama koje čini četiri tisuće i osamsto vojnika.

XS
SM
MD
LG