Linkovi

Bush: Iračka deklaracija nije ohrabrujuća (21/12/02) - 2002-12-21


Predsjednik Bush izjavio je da iračka deklaracija o naoružanju pokazuje da Sadam Husein svoju obvezu da se razoruža ne shvaća ozbiljno. Predsjednik Bush je kazao da iračka deklaracija “nije ohrabrujuća”: "Očekivali smo od njega da pokaže da će se razoružati, a kako je rekao državni tajnik, deklaracija je daleko od toga."

Državni tajnik Colin Powell iznio je američke primjedbe na deklaraciju, uključujući i neodgovorena pitanja o iračkom biološkom oružju i balističkim raketama. Ukoliko Vijeće sigurnosti zaključi da je Irak prekršio njegovu najnoviju rezoluciju, započet će raspravu o mogućim mjerama protiv Iraka. Ukoliko predsjednik Bush ne bude zadovoljan tim mjerama, povest će – kako je rekao – vlastitu koaliciju koja će razoružati Irak.

"Ozbiljno shvaćamo očuvanje mira. Ozbiljno shvaćamo i suradnju s našim prijateljima u Ujedinjenim narodima tako da bi to tijelo, predvođeno Kofijem Annanom, bilo relevantno i u 21. stoljeću," kazao je predsjednik.

Šef inspektorske ekipe Ujedinjenih naroda Hans Blix izjavio je u četvrtak da iračke vlasti trebaju više surađivati na predavanju dokaza i da nije uvjeren da Irak doista više nema oružje za masovno uništavanje. Glasnogovornik Bjiele kuće Ari Fleischer izjavio je da administracija predsjednika Busha ustupa inspektorima “sve informacije koje može bez kompromitiranja obavještajnih izvora.”

XS
SM
MD
LG