Linkovi

'Stay Tuned' - Nezaboravni trenuci američke televizije (21/12/02) - 2002-12-21


Knjiga koju vam danas predstavljamo nosi naslov “Stay Tuned - Ostanite s nama - Nezaboravni trenuci televizije”, autora Joea Gardnera. Autor se osvrće na pola stoljeća televizije i njenog utjecaja na američko društvo.

Televizijski novinar Walter Cronkite teško je suzdržavao svoje uzbuđenje 20. srpnja 1969. godine. Radilo se o izravnom televizijskom prijenosu s Mjeseca, kada je američki astronaut Neil Armstrong postao prvi čovjek koji je zakoračio na ovaj zemljin satelit. Dok je 600 milijuna gledatelja diljem svijeta pratilo taj prijenos, Neil Armstrong je izrekao i povijesnu rečenicu: "Ovo je mali korak za čovjeka, a divovski skok za čovječanstvo.

Televizija je igrala ključnu ulogu u poticanju javnosti da pruži podršku američkom programu istraživanja svemira, kaže Joe Garner u svojoj knjizi “Ostanite s nama - Nezaboravni trenutci televizije”. Kao dugogodišnji zaljubljenik u ovaj medij, on smatra da je prvo sletanje na mjesec jedan od primjera koji govori kako je televizija utjecala na američko društvo: "Televizija nas može staviti u središte događaja. Udružuje nas, informira i zabavlja. Također nas i tješi. Televizija pokazuje i našu nesavršenost, i pomaže nam da se rafiniramo i definiramo."

Od Elvisa do Berlinskog zida

Televizija je također pomogla u lansiranju mnogih zvijezda. Elvis Presley je u to doba, pedesetih godina, oduševljavao teenagere, a sablažnjavao odrasle ritmički njišući bokovima. Joe Garner kaže da je pokojnom kralju rock & rolla, upravo nastup u televizijskom showu Ed-a Sulivan-a, 1956. godine, donio poštovanje publike.

Televizija je također popratila mnoge velike događaje u sportu.

Televizijski reporteri ovjekovječili pad Berlinskog zida, 1989. godine.

"Tisuće ljudi su se ovdje okupile pred zidom, kod Brandenburških vrata. Zapadno-berlinska policija drži ljude dalje od zida. Medjutim, uzbudjenje je vrlo veliko" - glasila su prve rečenice televizijskog izvješća iz tadašnjeg Zapadnog Berlina, u studenom 1989. godine.

Televizija je vodila svoje gledatelje u samo središta priče, bilo da je bila stvarna ili imaginarna, kaže Joe Garner. Već nekoliko desetljeća likove popularnih televizijskih serija mnogi gledatelji osjećaju kao kućne prijatelje. Neke od epizoda u tim serijama postale su dio povijesti pop kulture u Americi, za što je dobar primjer televizijska serija “Dallas”.

22. studeni 1963. - nacija okupljena oko televizora

Joe Garner smatra da su televizijske vijesti često ujedinjavale Amerikance na potpuno neočekivan način. Zaokret u tom smjeru bilo je ubojstvo predsjednika Johna Kennedyja, 22. studenog 1963.

"Iz Dalasa, u Teksasu, vijest, čini se službena, predsjednik Kennedy je umro u trinaest sati" - ove riječi Waltera Cronkitea, označile su za mnoge Amerikance početak četverodnevnog bdijenja uz televizijske prijemnike. "Osjećaje koje su građani vidjeli na licu Waltera Cronkitea, kada je skinuo naočale čitajući izvješće o smrti predsjednika Kennedyja, osjetilo je stotinu milijuna ljudi. Bio je to, da tako kažem, najbolji način korištenja televizije. Postala je srce nacije" - objašnjava Joe Garner.

Joe Garner takodjer priznaje da su televizijske vijesti tijekom godina znale pasti i na jako niske grane. Ističe kao primjer televizijsko praćenje uhićenja O. J. Simpsona, koji je optužen da je ubio svoju suprugu i jednog njenog prijatelja 1994. godine.

Televizija - odraz društva

Televizijsko novinarstvo bilo je ponovno na visini zadatka 11. rujna 2001. godine, kaže Joe Garner, kada su izvršeni teroristički napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Televizijske redakcije su shvatile da ovo nije bila situacija za međusobno nadmetanje, već za udruživanje snaga, da nije najvažnije tko će prvi objaviti neku vijest. Poglavito su televizijske vijesti ovom prilikom bile primjerene, kaže Joe Garner.

Proteklih godina, kritičari su zamjerali televiziji da je isuviše okrenuta osvajanju što veće publike, a na štetu inteligentnijeg i izvornog, odnosno, autorskog programa. Međutim, zaključuje Joe Garner, televizija je uvijek bila odraz društva, bilo ono dobro ili loše. On predviđa dobru budućnost malom ekranu, a posebice televizijskim vijestima: "Tehnologija nam omogućava da se televizijska kamera nađe bilo gdje u svijetu i pošalje signal diljem svijeta. Mislim da će zbog toga naš svijet izgledati sve manji. Televizija nam može pružiti priliku za bolje međusobno razumijevanje."

XS
SM
MD
LG