Linkovi

Boys Choir of Harlem (Dječački zbor iz Harlema)


Jedna od svjetski poznatih glazbenih i obrazovnih ustanova osnovana je, prije vise od 30 godina, u siromasnoj, crnackoj, njujorskoj cetvrti Harlema. Na njihovom repertoaru nalaze se i djela klasika i majstora jazza, i suvremena pjesma i - crnacka duhovna.

Godine 1968, u podrumu jedne crkve u Harlemu, dvadesetak djecaka okupilo se za prvu probu. Pod glazbenim vodstvom Waltera Turnbulla, rodio se – Boys Choir of Harlem, zbor djecaka iz Harlema. Otada, zbor je sa skromnih 20 narastao na 250 clanova i svojom virtuoznoscu te inovacijama u tisucljetnoj umjetnosti djecackih zborova stekao svjetsku reputaciju. Svojim nastupima, Boys Choir of Harlem obiljezio je neke od najvaznijih dogadjaja druge polovice 20. stoljeca – pedesetu obljetnicu Ujedinjenih naroda, sto godina Kipa Slobode, cetristo godina od dolaska Kolumba, prvi posjet Nelsona Mandele Sjedinjenim Drzavama, jutarnju misu pape Ivana Pavla drugoga u njujorskom Central Parku, predsjednicku inauguraciju 1993.

Uz nastupe u Bijeloj kuci, Boys Choir of Harlem godisnje odrzava preko stotinu koncerata po Sjedinjenim Drzavama, a zahvaljujuci sirini svog repertoara - od Bacha, Beethovena, Haydna, Mozarta...preko Bele Bartoka, Francisa Poulenca, Alberta Ginastere, ali i Counta Basieja i Dukea Ellingtona do Leonarda Bernsteina i mnogih novijih imena, zbor harlemskih djecaka poznat je i priznat i diljem svijeta. Za svojih je 15 medjunarodnih turneja odrzao koncerte u nekima od najvecih i najznacajnijih svjetskih dvorana.

Prica o uspjehu Djecackog zbora iz Harlema, prica je bez premca. Vecina mladih pjevaca iz najgrubljih je – najnasilnijih i najzanemarenijih dijelova Harlema. Sedamdeset i pet posto njih ima samo jednog roditelja, uglavnom je to majka. Pedeset i pet posto djece zivi ispod razine siromastva. Medjutim, cak 98 posto clanova zbora zborsku skolu zavrsava i na koledju obrazovanje dalje nastavlja!

Godinama vec jedna od najpopularnijih americkih zborskih grupa, ona nije osnovana samo sa ciljem da zabavlja. Od svog osnivanja, to je organizacija koja daje ne samo dobre mlade pjevace i glazbenike vec gradi i dobre mlade ljude. Standardi za 250 djecaka, vrlo su strogi. Na koncertne turneje odlazi njih samo 40 – onih, naravno, s najboljim vokalnim odlikama, ali i s najboljim ocjenama i s najboljim sportskim rezultatima.

Boys Choir of Harlem ustanova je koja danas obuhvaca i djevojacki zbor, s istim brojem clanova, zatim ljetnu glazbenu skolu i ono najvaznije - Akademiju harlemskog zbora, vlastitu javnu skolu koja djeluje unutar skolskog sustava New Yorka i svoje ucenike za koledz priprema. Cijela ustanova pociva na africkoj filozofiji prema kojoj je “odgoj djeteta odgovornost cijeloga sela!” Stoga je ustanova i predana klasicnom ili karakternom obrazovanju i odgoju - djeci ulijeva osnovne vrijednosti, s naglaskom na ostroj disciplini, predanosti i odgovornosti i suradnji, na ozbiljnom i marljivom radu, stremljenju ka jasno odredjenom cilju. Koristenjem glazbe kao katalizatora, ustanova, dakle, utjece na svaki aspekt djecjih zivota.

Boys Choir of Harlem stotinama gradske djece, iz svih pet njujorskih cetvrti, nudi pozitivnu alternativu - mogucnost da ostvare svoje kreativne potencijale i steknu dobro obrazovanje. Po tome, ustanova je umjetnicka i obrazovna jednako koliko i humanitarna.

Walter Turnbull, utemeljitelj i direktor zbora, rodom iz Mississippija, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, od malog je crkvenog zbora, koji je, prije 34 godine, poceo je u podrumu Harlema, napravio ustanovu svjetskog renomea. Ali osjecaj discipline i, iznad svega, osjecaj nade, koje zbor djeci ulijeva, ono je sto je Walteru Turnbullu, po njegovim vlastitim rijecima, od svega najvaznije.

XS
SM
MD
LG