Linkovi

Mesić: Ako sami kaznimo krivce Haag nam nije potreban (20/12/02) - 2002-12-20


Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, za posjeta istočnoj Slavoniji u Osijeku je položio temeljni kamen za novu zgradu Studentskog doma, te nazočio otvorenju nove zgrade Elektro-tehničkoga fakulteta. Na svečanosti u Osijeku predsjednik je Mesić istaknuo:" Želimo što više fakulteta, želimo što više visoke stručne spreme, jer živimo u jedno specifično vrijeme, sofisticirano vrijeme, kada se traže velika znanja a za to su potrebna velika ulaganja".

"Mi želimo u svemu dobiti europske standarde, jer Europa je naš cilj, ali i naša sudbina"- naglasio je predsjednik Mesić, dodajući kako samo udružena Europa može biti partner Americi. Mesić nadalje drži kako Europa u natjecanju s Amerikom može poticati razvoj i američke tehnologije, jer bez natjecanje nema niti napretka ni za koga.

Govoreći o tome kako neki, poput vlasti u Beogradu, tvrde da je cijeli svijet protiv nas, predsjednik je Mesić postavio retoričko pitanje: "Ako ne funkcionira pravosuđe, ako ne funkcionira pravna država, ako nema individualizacije krivnje, što je civilizacijski doseg, ako je odgovornost kolektiviteta, ako nismo u standardu u obrazovanju i znanosti – onda je teško biti prihvaćen!"

Iako je Mesić istaknuo kako je prošlo vrijeme za neprestane ideološke bitke iz Drugog svjetskog rata, jer iz nas je i Domovinski rat, nije propustio naglasiti kako ni u jednoj varijanti Nezavisna Država Hrvatske (NDH) ne bi mogla opstati, jer to ne bi dopustile pobjedničke sile te o tome – kako kaže - više ne treba niti voditi rasprave.

"Za Hrvate je jedino ispravno bilo biti angažiran na strani pobjednika – antifašista jer da nije bilo tako, u tadašnju bi se Jugoslaviju vratio kralj, došao bi Draža Mihajlović, jedna bi trećina Hrvata pobjegla, jedna bi trećina bila pobijena, a preostali bi se asimilirali, pa bi sada bili povijesna kategorija kao Tračani, Iliri, Kelti…istaknuo je Mesić.

Govoreći pak o Domovinskome ratu, Mesić je kazao: "Na jednoj strani imamo Miloševića, imamo njegov režim, njegove planove i imamo operacionalizaciju njegovih planova. Politika je bila zločinačka, organizacija je bila zločinačka, planovi kao i njihova izvedba su bili zločinački. Normalno je da za to odgovora. Na drugoj strani mi imamo obrambeni, pravedan rat, ali je bilo ekscesa. Zato se ne može izjednačavati agresija i na to nepotrebno gubiti vrijeme. Bilo je ekscesa, njih moramo identificirati. Tamo gdje je bilo prekoračenja, trebamo kazniti i za Hrvatsku je taj dio završio. Onda nama Haag nije potreban."

Mesić je naglasio kako moramo provoditi svoje zakone i međunarodno priznate obveze.

"Što dobivamo udruženom Europom?" pitao se nadalje predsjednik Hrvatske, "Narodi i države ostaju to što jesu, ali dobivamo europske mehanizme gdje ćemo kroz određenu demokratsku proceduru utvrđivati pravila igre za cijelu Europu i to nama svima odgovara jer se Europa prvi puta udružuje na bazi interesa. Sva dosadašnja udruživanja na bazi sile nisu uspjela. To je interes i malih i velikih naroda."

"Ne treba bježati od konkurencije, jer je to jedini način da mala zemlja može živjeti sa svojim potencijalima u izobilju. Mi imamo ogromne potencijale, prvo - obnovljivi ljudski potencijal" zaključio je Mesić.

XS
SM
MD
LG