Linkovi

U San Franciscu, kućni ljubimci imaju 'skrbnike', a ne više vlasnike (20/12/02) - 2002-12-20


Kako javlja Christian Science Monitor, u San Franciscu su se vlasnici kućnih ljubimaca izborili da ih se u gradskim propisima više ne zove "vlasnicima" nego "skrbnicima" njihovih ljubimaca. Dakle, kućni ljubimac prestaje biti čista kategorija vlasništva.

Kako piše Monitor, to doduše neće kućnim ljubimcima dati pravo na rastavu od neželjenih "skrbnika", a niti pravo da itko u njihovo ime traži isplate naknada za, recimo, čuvanje kuće, ali će im značajno poboljšati status. U gradu koji nosi ime svetog Franje, zaštitnika životinja, i inače su kućni ljubimci živjeli daleko bolje nego bilo gdje drugdje u americi.

Upravo u San Franciscu, podsjeća Monitor, izmišljena su prva obdaništa za čuvanje pasa i mačaka dok su im vlasnici na poslu. U tom gradu, čak i skloništa za napuštene životinje svoje štićenike drže u dobro zagrijanim prostorijama, s namještajem i igračkama, a ponekad i televizorima. Uostalom, u San Franciscu lokalni prosvjedi protiv propisa o vođenju pasa na povodniku često nalikuju na one protiv rata u Iraku u drugim američkim gradovima.

Crna kronika obično ne zauzima istaknuto mjesto na naslovnicama najvećih američkih listova, ali jutros je Washington Post posvetio velik prostor svoje prve strane lokalnom financijskom skandalu. Naime, čitavo čelništvo sindikata učitelja i nastavnika glavnog američkog grada najmanje pet godina živjelo je standardom "pijanih milijunaša" na račun članarina svojih uglavnom vrlo skromno plaćenih članova.

Samo predsjednica sindikata, kako javlja Post, potrošila je najmanje milijun dolara samo na odjeću, cipele, torbice i - perike. Osim što su trošili pomoću kreditnih kartica sindikata, ovi su čelnici sebi i nemilice ispisivali i čekove za isplatu gotovine po više desetaka tisuća dolara. Sve skupa, govori se o pronevjeri od nekoliko milijuna dolara. Sve je izbilo u javnost jučer, kada su, nakon višemjesečne istrage policije, FBI-ja, te Porezne službe, svi "dugoprstići" uhićeni, a njihova imovina zapečaćena.

XS
SM
MD
LG