Linkovi

Ni javno mnijenje nije na strani senatora Trenta Lotta (19/12/02) - 2002-12-19


I jutrošnja izdanja američkih novina posvećuju velik prostor kontroverzi oko senatora Trenta Lotta. Što se republikanske stranke tiče, glas kritike podigao je jučer državni tajnik Colin Powell, a, prema ispitivanju lista USA Today, ni javno mnijenje ne ide u prilog čelniku republikanaca u Senatu. Anketa koju su proveli USA Today, Gallup i CNN pokazuje da 47 posto ispitanika smatra da bi on trebao dati ostavku, 30 posto smatra da može ostati na svom položaju. Među ispitanicima, republikanci su bili potpuno podijeljeni - 41 posto protiv njega, 40 posto za. Samo petina o njemu ima dobro mišljenje.

A, kad smo već kod dobrog, odnosno lošeg mišljenja, ta je anketa pokazala još neke zanimljive podatke. Neki od kandidata za predsjedničku utrku 2004. godine iz redova demokrata svojim su perspektivnim biračima prilično nepoznati. Recimo, 16 posto ispitanika nikada nije čulo za senatora Joea Liebermana, 15 posto ih ne zna za Toma Daschlea, koji je bio čelnik demokrata u Senatu, čak trećina ih nikad nije čula za senatora iz Massachusettsa Johna Kerryja.

Doduše, čak 16 posto ih nije čulo ni za senatora Stroma Thurmonda, stogodišnjaka koji je u Senatu proveo gotovo pola stoljeća, a koji je i inspirirao zlosretnu izjavu Trenta Lotta, o kojoj se sada toliko raspravlja. No, dodajmo da solidnih 18 posto ispitanika, uz sve te rasprave, nema pojma tko je Trent Lott.

Demokrati u svojim redovima doduše imaju jednu osobu koju svi znaju, ali su emocije javnosti prema toj osobi vrlo jake i oštro podijeljene. Hillary Rodham Clinton, senatorica iz države New York, uživa jake simpatije 48 posto ispitanika, ali ju, - isto toliko gorljivo -, ne voli 46 posto ispitanika. U njezinom slučaju, za razliku od svih drugih političara, najmanje je neopredijeljenih - samo 6 posto!

XS
SM
MD
LG