Linkovi

Powell o Iraku (18/12/02) - 2002-12-19


Ujedinjeni narodi su odredili da Irak mora uništiti svoje oružje za masovno uništavanje te balističke rakete. Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “Znamo iz ranijih inspekcija da je Saddam Hussein razvio ove vrste oružja. On ih je imao u svom posjedu. To je poricao, ali je otkriven. Potom je stvorio uvjete koji su, prije četiri godine, doveli do povlačenja inspektora Ujedinjenih naroda.

Inspektori za oružje sada su ponovno u Iraku. Kako je rekao gospodin Powell, “Sada ćemo vidjeti da li je Saddam Hussein odlučio da mu je previsoka cijena laži. Cijena koju treba platiti za laganje može biti uništenje njegovog režima od strane oružanih snaga medjunarodne zajednice.” Ukoliko Saddam Hussein suradjuje, rekao je državni tajnik Powell: “rat se može izbjeći. Ukoliko ne bude suradjivao - medjunarodna zajednica ima obvezu provodjenja svoje volje nad Sadamom Huseinom, time što će ukloniti njegov režim i oružje za masovno uništavanje.”

“Ukoliko dodje do sukoba,” rekao je gospodin Powell, “učinit će se to kako bi se uklonio režim s kojim se ne može raditi. Sjedinjene Države bi išle na uklanjanje ovog režima sa svrhom uklanjanja oružja za masovno uništavanje.”

Sjedinjene Države vjeruju da irački narod zaslužuje predstavničku vladu koja poštuje njegova prava, želje i težnje. Vladu koja ne razvija oružje za masovno uništavanje. Vladu koja bi koristila iračko bogatstvo u nafti za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu iračkih gradjana. “To bi bila obveza koju bismo mi preuzeli”, rekao je gospodin Powell. “Pokušali bismo pomoći Iraku da stane na put koji bi ga vodio prema Iraku u kojem vlada mir, koji živi u miru sa svojim susjedima ... te više ne predstavlja prijetnju nikome u svijetu."

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “Ukoliko Irak sada, pod pritiskom koji je izvršen na njega, odluči suradjivati i uništi oružje za masovno uništavanje, tada oni, efektivno, mijenjaju svoj pristup, radi se o izmijenjenom režimu, a zbog toga više nije potrebna vojna akcija kako bi se promjenilo režim.

Hoće li doći do rata ili ne, ovisi o Saddamu Husseinu.”

XS
SM
MD
LG