Linkovi

Predstava Christmas Carol - dio božićnog ugođaja u Americi (18/12/02) - 2002-12-18


U stoljeće i pol otkako je napisana, pripovjetka Charlesa Dickensa Christmas Carol doživjela je mnoge kazališne i filmske obrade. U posljednjih desetak godina, glazbena verzija ove pripovjetke postala je božićna tradicija u kazalištu Madison Square Garden, u New Yorku.

U središtu pripovjetke Christmas Carol nalazi se lik Ebenezera Scroogea, nezadovoljnog starog čovjekomrsca, čija je najveća strast ona prema novcu. Scrooge, kako i pristaje njegovoj mizantropiji, mrzi sve svečane zgode, a ponajviše Božić.

Na Badnju večer, međutim, Scroogea pohode tri duha i sučele ga s njegovim lošim postupcima prema drugim ljudima, koji su ponajčešće izazvani pohlepom. To Scroogea u potpunosti promijeni, te na Božićno jutro, njegovi susjedi imaju priliku vidjeti čovjeka koji na sve strane pokazuje svoju ljubav prema bližnjima.

Ulogu Ebenezera Scroogea prošlih su godina u New Yorku preuzimala neka vrlo poznata imena - recimo, Roger Daltry, pjevač legendarnog rock sastava The Who, te Tim Curry, zvijezda kultnog filmskog klasika Rocky Horror Picture Show. Ovogodišnji newyorški Scrooge, kazališni i filmski glumac F. Murray Abraham, kaže da se u ulogu unio i zbog toga što je bio u prilici povezati elemente vlastitog života s onima Scroogea:

"Kada se radi o liku poput Scroogea, čovjek se - u pripremi za ulogu - mora pokušati prisjetiti nekih loših stvari koje je on sam učinio drugim ljudima. Stvari koje su već zaboravljene, jer ih se podsvijest željela riješiti. Takve stvari treba iskopati iz dubine sjećanja, a, onda, pokušati ih ispraviti. To je prilično katarzično iskustvo. Ukoliko čovjek uspije prizvati sve te bijedne, sramne stvari iz vlastitog života i, kroz Scroogea, javno za njih zamoliti oprost, to je poput pročišćenja … i ne samo za njega samoga, nego i publiku."

Koreografkinja i su-redateljica predstave, Susan Stroman, kaže da Murray Abraham daje ton čitavoj predstavi i ansamblu, koji broji više od 50 izvođača: "Murray Abraham je fantastičan Scrooge. Na pozornici, on je vrlo snažna ličnost, a ima i jak glas tako da kada Ebenezer Scrooge zavikne 'Bah, Humbug!', ove će se godine to sigurno čuti i u posljednjim redovima."

Iako se u ulozi Scroogea svake godine pojavljuje novi izvođač, mnoge od uloga tumače godinu za godinom isti glumci. Paul Kandel igra ulogu Scroogeovog partnera, Jacoba Marleya, već osam godina. Kaže da se stalno vraća toj predstavi jer je Christmas Carol, "u ova nemirna vremena, priča koju vrijedi stalno iznova pripovijedati".

"Ova pripovjetka ljude podsjeća na opasnost da budu progutani potrošačkom kulturom. Na kraju priče, mislit ćete o onima koje volite, a ne o onome što posjedujete. Mislim da je tu poruku vrijedno stalno iznova ponavljati."

Božićni duh "mira na Zemlji i dobre volje prema svim ljudima" personificiran je u liku Tiny Tima, siromašnog dječačića, koji je invalid, ali mu je srce dovoljno veliko da obuhvati čak i nepodnošljivog Ebenezera Scroogea. Ulogu Malog Tima tumači desetogodišnji Anthony Colangelo, kojemu je najdraži dio predstave kraj, kada ga preobraženi Scrooge podigne na svoja ramena, pozivajući Boga da ih sve blagoslovi.

XS
SM
MD
LG