Linkovi

Nemiri u Venecueli (16/12/02) - 2002-12-18


Opći štrajk paralizirao je venecuelansku naftnu industriju, petu najveća u svijetu, i doveo do nasilja i neštašica hrane, vode za piće i gotovine.

Štrajk obilježavaju svakodnevni prosvjedi za i protiv venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Prosvjeduje se protiv politike gospodina Chaveza, koja je, prema njegovim protivnicima, milijune stanovnika Venecuele učinila siromašnijima i usmjerila zemlju prema komunizmu. Oporba je organizirala štrajk tražeći neobvezujući referendum o vladavini predsjednika Chaveza, no sada želi što brže raspisivanje općih izbora. Predsjednik Chavez tvrdi da venecuelanski ustav zabranjuje prijevremene izbore.

U pucnjavi na jednom prosvjednom skupu ubijeno je troje, a ranjeno dvadeset i osam ljudi. Prema riječima Rogera Noriege, stalnog američkog predstavnika pri Organizaciji američkih država, “Nasilje, koje su izvršili naoružani civili, još je jednom odnijelo živote mirnih prosvjednika. Sjedinjene Države pozivaju venecuelansku policiju i pravosudne institucije da hitno provedu temeljitu istragu i kazneno gone sve odgovorne.”

U Caracasu, Cesar Gaviria, glavni tajnik Organizacije američkih država, posreduje u pregovorima između vlade i oporbe. Ovi su pregovori usmjereni na okončanje štrajka i omogućavanje provođenja prijevremenih izbora. No, gospodin Gaviria je kazao da još uvijek postoje ozbiljne razlike u stavovima i da bi nasilje moglo ponovno izbiti. Sjedinjene Države pozivaju sve strane da odbace nasilje, ponašaju se odgovorno, poštuju ustavni proces i rade na miroljubivom, demokratskom i izbornom rješenju za krizu.

Prema riječima predsjednika Georgea Walkera Busha, “Vrlo je važno da predsjednik Chavez učini ono što je rekao da će učiniti, odnosno, da se pozabavi razlozima koji su doveli do takvih nereda na ulicama. Vrlo je važno da prihvati institucije koje čine temelj demokracije, uključujući slobodu tiska i slobodu…oporbe da izražava svoje stavove.”

Sada je više nego ikada prije važno da venecuelanska vlada uspostavi sigurnost potrebnu da bi narod Venecuele mogao na miran način uživati svoje temeljne slobode.”

XS
SM
MD
LG