Linkovi

Terorističke i odmetničke države (14/12/02) - 2002-12-18


Kako je predsjednik George Walker Bush upozorio, “teroristi planiraju novo uništavanje i grade nove baze za svoj rat protiv civilizacije. Najviše strahujemo od toga,” rekao je, “da će teroristi naći prečicu za svoje luđačke ambicije kada ih neki izopćeni režim opskrbi tehnologijom koja će im omogućiti ubijanje velikih razmjera.”

Kako je istaknuo John Bolton, pomoćnik državnog tajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, napadi od 11. rujna 2001. pokazali su da su terorističke skupine daleko bolje organizirane, sofisticirane i sposobne za globalnu akciju nego što je većina ljudi mislila da je moguće. “Ne može biti sumnje,” rekao je gospodin Bolton, “da bi, kada bi imale priliku, terorističke organizacije poput al-Qaide ne bi oklijevale upotrijebiti bolest kao oružje protiv nezaštićenih, proširiti kemijske agense da bi nevinima donijeli bol i smrt ili uputiti svoje samoubilačke pripadnike naoružane radiološkim eksplozivima u ubilačke misije.”

Sjedinjene Države koriste niz sredstava za borbu protiv širenja oružja za masovno uništavanje. Među njima su diplomacija, međunarodni režimi za neširenje oružja i kontrolu naoružanja. Nepohodno je da osjetljiva tehnologija i materijali ne dođu u ruke teroristima ili zemljama-otpadnicama koje bi im mogle pomoći.

Irak, Iran, Sjeverna Koreja, Libija i Sirija pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje i sredstva koja bi ih ponijela do cilja. Pomoćnik državnog tajnika John Bolton izjavio je da su te zemlje “neprijateljski nastrojene prema Sjedinjenim Državama, kao i prema mnogim američkim prijateljima i saveznicima.” Te zemlje su među onima koje Sjedinjene Države svrstavaju među države koje podržavaju terorizam. Kao što je rekao predsjednik Bush, “Terorističke ćelije i izopćeni režimi koji sastavljaju oružje za masovno uništavanje su raličita lica istog zla. Naša sigurnost traži da se i s jednima i s drugima sučelimo.”

XS
SM
MD
LG