Linkovi

Obnova Afganistana (13/12/02) - 2002-12-18


Jedan od temeljnih blokova u izgradnji gradjanskog društva čini obrazovanje. A potreba za obrazovanjem nigdje nije izraženija nego u Afganistanu, gdje su žene i djevojke bile isključene iz obrazovnog sustava. Dugogodišnji sukobi u Afganistanu rezultirali su iništenejm mnogih zgrada, uključujući i škole. Medjutim, uz pomoć Američke agencije za medjunaordni razvoj te američkih oružanih snaga, organizirano obrazovanje postpuno se vraća u Afganistan.

U Mazar-i-Šarifu je ovaj mjesec dovršena ženska škola Sultan Razia. Stotinu i dvadeset učitelja podučavati će tu više od pet tisuća djevojaka. Tijekom svečanog otvaranja ove škole, jedna 21-godišnja studentica je rekla: “Željela bih postati odvjetnik zato jer želim Afganistanu donijeti pravdu i slobodu ... posebice ženama.” Jedan od nastavnika je dodao “Podučavanje mi daje osjećaj da pomažem Afganistanu. Ranije se nisam mogao boriti, ali sada mogu pomoći da u Afganistanu bude bolje.”

U Heratu je nedavno ponovno otvorena škola Adraskan. Uz pomoć Američke agencije za medjunarodni razvoj, uz postojeću školu dogradjeno je krilo sa šesnaest prostorija. poput većine ostalih škola tijekom talibanskog režima, ovu školu pohadjali su samo muškarci. Sada će ova škola imati više od 850 učenika i studenata svih uzrasta, a 35 posto njih biti će djevojke.

Pod represivnim talibanskim režimom, većina djevojaka i žena nije smejal raditi ili pohadjati nastavu. Otprilike polovici afganistanskog stanovništva bilo je zabranjeno doprinositi afganistanskoj ekonomiji ili sudjelovati u životu afganistanskog društva. Žene su bile prisiljene nositi burke, koje su prekrivale tijelo od glave do pete. Cipele s visokom potpeticvom, šminka i lak za nokte bili su zabranjeni. Žene koje bi prekršile ovo pravilo bile su kažnjavane batinanjem.

Zbacivanjem talibanskog režima s vlasti, Afganistan ima priliku obnoviti ne samo svoju infrastrukturu i ekonomiju, već i čitavo društvo. Žene i djevojke ponovno imaju priliku za obrazovanje, zapošljavanje i davanje doprinosa razvoju svoje zemlje.

XS
SM
MD
LG