Linkovi

Online kupci plaše se prijevara (18/12/02) - 2002-12-18


Tijekom tjedna iza Dana zahvalnosti, internetska dražbovaonica eBay bila je web sajt na kojemu se najviše kupovalo, nadmašivši čak i Amazon, online knjižaru koja već odavno, uz knjige, prodaje i mnoge druge stvari, uključujući i odjeću i obuću. Vjerojatno je zato eBay bio nedavno i jedna od najvećih meta internetskih prevaranata.

Internetski prodavači ove sezone mogu biti i više nego zadovoljni – online prodaja upravo cvjeta: u studenom je bila za gotovo četvrtinu veća nego u isto vrijeme prošle godine. Međutim, pokazuju ispitivanja, učestalost, ali i sama opasnost od prijevare u internetskim transakcijama i dalje je ogroman kamen oko vrata elektroničke trgovine.

Promašena prodaja, zbog straha kupaca da će biti prevareni, košta internetske prodavače dvostruko više nego gubici od ostvarenih ali prijevarnih transakcija, pokazalo je jedno novo ispitivanje marketinške kompanije Gartner Research.

Jedan od posljednjih velikih napada prevaranata na internetske kupce dogodio se na eBayu. Pedeset-pet milijuna registriranih korisnika eBaya dobilo je poruku elektroničkom poštom da moraju obnoviti informacije o svojim kreditnim karticama, koje pohranjuju u bazi podataka eBaya. U tu je svrhu bila osigurana i internetska adresa: eBayupdates.com, koja je, - treba li to uopće reći? – bila lažna.

Iza te adrese krila se web stranica dizajnirana gotovo jednaka onoj pravog eBaya, ali bi podaci o karticama završili u rukama lopova. Sreća je da je eBay, kao i mnogi drugi veliki internetski prodavači, mnogo puta upozorio svoje korisnike da nikada ne bi zatražio od njih takve informacije, pa se vjeruje da broj pokradenih žrtvi nije bio velik.

Kada se pogleda ukupan volumen internetske trgovine, stopa prijevara održava se na prilično konstantnih jedan do dva posto. Tijekom 2001-ve godine, ukupni gubici zbog interentske prijevare iznosili su nešto manje od 18 milijuna dolara, kako pokazuju podaci FBI-jevog Centra za prijevare na Internetu. Te brojke, kako upozoravaju mnogi stručnjaci, treba, međutim, uzeti s oprezom jer mnoge žrtve ne prijave svoj slučaj, ne želeći priznati kako su bile naivne.

A, što se naivnosti žrtava tiče, najbolj je pokazatelj zloglasno «nigerijsko pismo», koje kruži Internetom već godinama, ali i dalje upozno pronalazi nove žrtve. Prema podacima FBI-ja, oko 15 posto prijava o prijevari putem Interneta odnosi se na upravo na tu, toliko publiciranu, metodu prijevare.

Uz male varijacije, uvijek se radi o emailu u kojemu navodni nigerijski biznismen ili princ ili vlasnik naftnih polja ima problema s prebacivanjem novca u Sjedinjene Države. Nudeći vrlo obilnu nagradu, prevarant moli žrtvu za pomoć – samo da mu osigura račun na koji može prebaciti novac. Naivci daju odmah broj svog vlastitog računa i, potom, u prosjeku, ostaju lakši za gotovo 5 i pol tisuća dolara.

XS
SM
MD
LG