Linkovi

Republikanci sve otvorenije govore o ostavci Trenta Lotta (18/12/02) - 2002-12-18


Američke novine i dalje posvećuju veliki prostor senatoru Trentu Lottu i njegovim naporima da spasi svoju karijeru čelnika senatskih republikanaca. Međutim, kako piše najveći američki dnevni list USA Today, dok senator Lott ne pokazuje znakove odustajanja od svoje senatske funkcije, u njegovoj stranci jača stav da to pitanje treba biti razriješeno prije 6. siječnja, odnosno prije novog saziva Kongresa.

Ovaj list citira neimenovanog republikanskog dužnosnika, bliskog Bijeloj kući, koji kaže da se savjetnici predsjednika Busha već pitaju koliko je bilo mudro kritizirati senatora Lotta, ali mu ostaviti šansu da preživi, odnosno izričito reći, putem glasnogovornika Arija Fleischera, da senator iz Mississippija ne treba dati ostavku.

Christian Science Monitor, osvrćući se na istu temu, piše da je američki Jug po mnogočemu nov, ali po nekim stvarima ipak još uvijek onaj stari. Posebice u dijelovima koje se naziva "Deep South", - primjerice države Mississippi, Alabama i Louisiana -, stav koji je izrazio senator Lott dijele mnogi tamošnji građani, premda malotko to i izrazi tako otvoreno i nedvosmisleno. Doduše, piše Monitor, dok su simboli Starog Juga još mnogima svetinja, trinaest bivših konfederalnih država danas je prepuno imigranata iz Kaira, Kenije i raznih drugih dijelova svijeta, naglasak Chicaga može se čuti iz novih kafića, a tamošnja djeca uče jedan za jug posve novi sport - hokej! Vremena se ipak mijenjaju, zaključuje Christian science Monitor.

I, na kraju pregleda kroz američke novine, evo i vijesti s naslovnice Washington Posta, koja će biti zanimljiva svima koje muči povišeni krvni tlak. Objavljeni su rezultati dugo očekivane studije o liječenju visokog tlaka, koji pokazuju da je najbolja terapija ona koja je ujedno i najjednostavnija i najjeftinija - diuretici! Uporaba diuretika kao lijekova protiv visokog tlaka opadala je u posljednja dva desetljeća pred raznim novim lijekovima. Sada se pokazuje da je učinkovitost diuretika jednaka ili bolja od tih novih lijekova, a cijena liječenja je deset puta niža!

XS
SM
MD
LG