Linkovi

Od baleta Orašar do Cher - newyorški izlozi spremni za Božić (17/12/02) - 2002-12-17


U New Yorku, raskošni izlozi dio su blagdanskog raspoloženja, baš poput Djeda Mraza, borova i menora, tradicionalnih židovskih svjećnjaka, simbola blagdana Hanuke. Ove godine, James Donahower obišao je njujorške trgovine i raspitao se o tome što trgovci čine kako bi privukli kupce za blagdane.

Robna kuća Lord and Taylor uvijek privlači cijele gomile kupaca svojim bogato ukrašenim izlozima. Svake godine izlozi su uređeni tematski, a teme se uglavnom tradicionalne. Ove godine tema je balet P. I. Čajkovskog Ščelkunščik, odnosno, Orašar pa su izlozi ispunjeni šećernim vilama, animiranim miševima, balerinama i balonima.

Simon Doonan zadužen je za ukrašavanje izloga u pomodnoj trgovini Barney na aveniji Madison, koja je poznata upravo po svojim inovativnim izlozima.

"Izlozi su ranije bili glavni oblik komunikacije s kupcima. Kada su, početkom 20. stoljeća, pojavili veliki stakleni izlozi, odmah su postali prava atrakcija. Tada nije bilo televizije, nije bilo filmova. Izlozi su zaokupljali pažnju javnosti. Ovdje u New Yorku ta se tradicija održala do danas" - objašnjava Simon Doonan.

Ove godine, u skladu sa svojim nekonvencionalnim pristupom ukrašavanju izloga, gospodin Doonan i njegovi kolege odabrali su kao temu - pjevačicu Cher! Izlozi Barneysa ovih dana prikazuju prizore iz njene bogate pjevačke i glumačke karijere.

Teme iz pop kulture mogu se vidjeti i u izlozima robne kuće Macys. Tri velika izloga Macysa prikazuju scene iz popularnog božićnog filma “Čudo u 34. ulici”. U drugim izlozima prolaznici mogu vidjeti robotičke Muppete.

Gil Croy, koji dizajnira izloge za Macys, kaže da je ove godine želio odraziti nešto pozitivnije raspoloženje javnosti, koja se prošle godine u doba blagdana još uvijek oporavljala od terorističkih napada na New York i Washington: "Prošle godine nismo bili sigurni što da učinimo. Teško je slaviti kada prolazite kroz niz suprotnih osjećaja. Istovremeno smo slavili našu slobodu, ali i osvrtali se na sve one koji su poginuli u napadima."

Gospodin Croy dodaje da su izlozi poput trodimenzionalnih slika, kojima, kako kaže, želi zabaviti kupce. Ponekad se, zajedno sa svojim kolegama, i sam šeće pred izlozima, slušajući komentare prolaznika. Izlozi luksuzne trgovine Saks Fifth Avenue ove su godine posvećeni 300. obljetnici osnutka St. Petersburga i prikazuju scene iz bajke Uspavana ljepotica, uz zvuke glazbe Čajkovskoga i tekst koji čita Valerij Gergiev, generalni direktor kazališta Mariinsky iz St. Petersburga. Prolaznici zastajkuju i dive se izlozima – kako odrasli, tako i djeca.

XS
SM
MD
LG