Linkovi

Još jedna isprika senatora Lotta (17/12/02) - 2002-12-17


Čelnik republikanaca u američkom Senatu Tren Lott ispričao se još jednom zbog prošlotjednih opaski koje su izgledale kao da se on zalaže za rasnu segregaciju. Ova nastojanja očiti su pokušaj da ublaži kontroverza koja je nastala zbog toga i koja prijeti da će narušiti njegov položaj čelnika republikanske većine u Senatu sljedeći mjesec. Republikanski čelnici u Senatu planiraju održati sastanak iza Nove godine na kojem će odlučiti hoće li zamjeniti gospodina Lotta na položaju republikanskog čelnika u ovom domu Kongresa.

Republikanci u Senatu, zabrinuti zbog posljedica koje bi ovo moglo imati po njihovu stranku, održat će sastanak 6. siječnja, dan prije nego što započne zasjedanje Senata, u kojem će tada njihova stranka predstavljati većinu. Ovaj je datum objavljen nakon što je pomoćnik republikanskog čelnika u Senatu Don Nickles, iz savezne države Oklahome, sugerirao da bi stranka trebala razmotriti svrgavanje senatora Lotta. Riječ je o komentarima koje je senator Lott izrekao na proslavi stotog rođendana senatora Stroma Thurmonda iz Južne Karoline. Tada je gospodin Lott izjavio da bi zemlja bila u boljem stanju da je za predsjednika 1948. godine izabrala Stroma Thurmonda koji se u to vrijeme zalagao za rasnu segregaciju.

Ove opaske dolaze u vrijeme kad Republikanska stranka pokušava zadobiti veću podršku crnaca, a izazvale su svojevrsnu političku oluju, te dovele i do prilično neubičajenog ukora od strane predsjednika Busha. U svom posljednjem nastojanju da se ispriča, senator Lott se pojavio na televizijskoj mreži namijenjenoj uglavnom Amerikancima afričkog podrijetla - Black Entertainment Television. Izjavio je da je razgovarao s demokratskim kongresmenom Johnom Lewisom, koji je bio aktivan u američkom pokretu za ljudska prava, o tome da oformi jedna posebna radna grupa za pomirenje. Senator Lott je također izjavio da je razgovarao s republikanskom senatricom Kay Bailey Hutchinson iz Texasa o sazivanju afričko-američkog summita. Gospodin Lott je ponovio kako neće dobrovoljno odustati od svog položaja čelnika republikanske većine u sljedećem sazivu Senata.

XS
SM
MD
LG