Linkovi

Osvrt na 2002: Izraelska javnost nezadovoljna jer terorizam nije zaustavljen (17/12/02) - 2002-12-17


U siječnju se u Izraelu održavaju izbori na kojima se očekuje pobijeda vladajuće stranke Likud, odnosno njezinog čelnika, premijera Ariela Sharona. Sharon, koji je na vlasti već skoro dvije godine, vrlo je popularan premda nije ispunio predizborno obećanje da će zemlji donijeti sigurnost. Palestinsko-izraelsko nasilje, koje je on obećao okončati, i dalje traje.

U nedavnom obraćanju dopisnicima stranih medija, premijer Sharon je priznao da je ovaj zadatak danas teži no prije dvije godine, na početku njegova mandata, te da će poduzeti svaki korak koji bi građanima Izraela donio sigurnost i mir. Sharon je nadalje naveo da se oni s arapskim, odnosno palestinskim nasiljem nose već 120 godina.

Javnost je vrlo nezadovoljna zbog toga što palestinski terorizam nije zaustavljen. Međutim, za to Izraelci ne krive premijera Sharona, već palestinsko čelništvo, koje, smatraju oni, ne čini dovoljno ili ne želi zaustaviti teroriste u svojim redovima.

Glavni protivnik premijera Sharona na izborima je Amram Mitzna, novi čelnik Laburističke stranke. Kao i Sharon, i Mitzna za sobom ima uspješnu vojnu karijeru. Nakon nje, bio je gradonačelnik Haife, lučkog grada sa znatnom arapskom populacijom. Razlike između Mitzne i Sharona svode se na pristup mirovnom procesu. Sharon smatra da prije obnove pregovora s Palestincima trebaju prestati teroristički napadi.

Amram Mitzna zalaže se za trenutnu obnovu mirovnih pregovora. Osim toga, on je izrazio spremnost da, po sklapanju sporazuma, Palestincima vrati velik dio Zapadne obale. Nagovijestio je i mogućnost napuštanja židovskih naselja na okupiranom teritoriju. Bez obzira na to, Amram Mitzna, čelnik izraelskih laburista, kaže da Izrael zadržava pravo vojnog odgovora na terorizam, te je, pozivajući Palestince na bezuvjetnu obnovu mirovnih pregovora, izjavio da će se "Izrael protiv terorizma boriti kao da pregovora uopće nema, a pregovarat će s dobrom voljom, kao da nema terorizma."

Amramu Mitzni neće biti lako poraziti Ariela Sharona, koji se u posljednje dvije godine razvio u vrlo dobrog političara i čelnika svoje stranke. Ankete prognoziraju da će Sharonov Likud osvojiti 35 mjesta u parlamentu, dok će laburisti Amrama Mitzne osvojiti tek 22 mjesta. No, Ariel Sharon u sastavljanju vlade vjerojatno može računati i na podršku manjih vjerskih stranaka. Bez obzira na rezultat siječanjskih izbora, Izrael ostaje vrlo podjeljeno društvo. Rezultat toga su prilično nestabilne vlade te neujednačeni napori u potrazi za mirom na Srednjem istoku.

XS
SM
MD
LG