Linkovi

Vruće političke igračke (17/12/02) - 2002-12-17


Nova lutka u obličju predsjednika Busha, baš kao i njezin živi uzor, izgovara oštre riječi na račun Iraka, ali, isto tako, izgovara i poznate predsjednikove rečenice s krivo izgovorenim ili krivo uporabljenim riječima.

"Marljivo radimo da bismo stavili hranu na vaše obitelji," kaže lutka, visoka 25 centimetara, koja, uz spomenuti lapsus, ima još sedamnaest izjava preuzetih iz govora predsjednika Busha u njegove prve dvije godine mandata.

Po cijeni od 29 dolara i 99 centi, prva pošiljka od 12 tisuća lutaka prema obličju predsjednika Busha rasprodana je u samo nekoliko dana prošlog tjedna. Nova pošiljka stići će u trgovine tek iza Božića na veliko nezadovoljstvo zainteresiranih kupaca. "Očekivali smo da će naš proizvod postati popularan, ali nismo mislili da će naprosto nestati s polica trgovina," kaže Jim Wessling, jedan od osnivača kompanije "Talking Presidents", iz Irvinea, u Californiji.

Govorna lutka predsjednika Busha, bez obzira na to što citira i nekoliko njegovih slavnih lapsusa, uglavnom izgovara ozbiljne rečenice, posvećene aktuelnim temama rata protiv terorizma i drugim političkim pitanjima. "Ta lutka nije poruga na račun predsjednika Busha," tvrdi gospodin Wessling, i ističe: "Dapače, ona je napravljena kao znak počasti i bez ikakve osnove za podsmijeh. Predsjednikovi lapsusi dio su njegove ličnosti i zato ih nismo ignorirali."

Osnivačima kompanije "Talking Presidents", Jimu Wesslingu i njegovom zetu Johnu Warnocku, može se vjerovati kada kažu da je lutka znak počasti - obojica su već dugi niz godina gorljivi republikanci. Kako kažu, smatrali su da vrijedi napraviti lutke u obličju istaknutih predsjednika, jer su oni pravi heroji, a ne uobičajeni likovi koji krase "Action Figures". Za sada se još ne zna što živi predsjednik Bush misli o lutki predsjednika Busha, jer Bijela kuća još nije javno prokomentirala ovaj nesvakidašnji način odavanja počasti.

Fotografija i izvješće o lutki predsjednika Busha prošli tjedan su objavljeni na poznatom web sajtu Drudge Report. Istog tog dana kompanija "Talking Presidents" je ubilježila gotovo milijun posjeta svom web sajtu, kao i pozive medija iz čitavog svijeta. Na kraju je kompanija morala blokirati svoj telefon, a na web sajtu je objavljena obavijest da za sada nema više primjeraka na prodaju dok ne dođu nove pošiljke.

Lutka predsjednika Busha tek je prva u nizu počasnih govornih lutki - u proljeće će tržištu biti ponuđena lutka Ronalda Reagana, a, potom, uslijedit će Richard Nixon, Bill Clinton, John Kennedy i George Bush stariji.

XS
SM
MD
LG