Linkovi

Hvidra u Federaciji BiH prosvjeduje zbog neisplate invalidnina (17/12/02) - 2002-12-17


Zbog neisplate invalidnina za listopad i studeni članovi Udruge Hvidre Herceg-Bosne, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Herceg-Bosne i 750 umirovljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane drugi su dan blokirali važnije prometnice i granične prijelaze u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na graničnom prijelazu Vinjani kod Imotskog s bosansko-hercegovačke strane oko stotinjak prosvjednika u utorak je bez incidenata zapriječilo promet od deset do dvanaest sati.

Prosvjede je izazvala odluka ministrice za boračka pitanja u vladi Federacije Bosne i Hercegovine Suade Hadžović da obustavi isplatu mjesečnih naknada hrvatskim stradalnicima Domovinskog rata sve dok se Ministarstvu, uz imena i prezimena, ne dostave i matični brojevi stradalnika.

Županijski uredi i udruge stradalnika to odbijaju uraditi jer tvrde da je ista dokumentacija ministarstvu poslana više puta pa najnoviji zahtjev smatraju birokratskim maltretiranjem. Posebice zbog toga što su naknade stradalnicima Armije Bosne i Hercegovine isplaćene redovito.

Jure Kosir predsjednik HVIDRA-e Županije Zapadno-hercegovačke kaže: “Suada Hadžović, ministrica u Vladi, sada govori o nekim spiskovima što je sasvim apsurdno jer je već isplatila 21 plaću i to bez tih spiskova koje traži. Sada kada je kraj njezinog mandata traži spiskove, što su smiješne stvari. Pokušavalo se razgovorima riješiti problem, ali na žalost bez rezultata. Naši predstavnici su tražili da se izvrši kompletna revizija svih kategorija, svih stradalnika, međutim ona istrajava u namjeri da se najprije dostave ovi spiskovi, a da se onda vrši revizija u što mi apsolutno ne vjerujemo da će to tako ići. Mi tražimo samo isplatu i ništa više” - kaže ovaj nezadovoljni invalid.

Prema riječima okupljenih oni će nastaviti s blokiranjem graničnih prijelaza dok se ne ostvare njihova potraživanja.

“Ja svome djetetu nemam čime mlijeka kupiti. Dijete mi je gladno. Četiri mjeseca nemam pfeninga. Zato sam došao ovdje! - ogorčeno će jedan od prosvjednika.

Kako razriješiti problem isplat za invalide Udruge HVIDR-e Hrvatskog Vijeća obrane Herceg Bosne i obitelji poginulih i nestalih branitelja?

“Ovo je što se sada nama dešava izgleda ništa. Samo na žalost to je i našim političarima - ništa. Ovo je bez presedana. Trebali su se sastati hrvatski i bošnjački politički predstavnici i trebala je vlada Federacije odraditi svoje, a međunarodna zajednica napraviti pritisak na vladu i ostale čimbenike u ovoj priči, kako bi se problem riješio bez nas. Mi smo dovedeni ovdje kao da smo ničiji”, reći će jedan član udruge HVIDRA-e Herceg Bosne.

Njegov kolega u ranim tridesetima kaže da mu je "na srcu tuga i žalost. Ne znam razlog zašto nisu isplatili plaću. To znaju političari, a te nas igre ne zanimaju, samo želimo naše plaće. Ništa drugo. Ja da se pitam, ja bih poveo odmah sve invalide Hrvatskog vijeća obrane koji su to bili i jesu dan-danas direktno u Sarajevo. Jedino se tamo može pregovarat. Političari na ovaj način čine pritisak na nas. Ne daju nam plaće i kruh!”

XS
SM
MD
LG