Linkovi

Pozitivne ocjene OSSE-a Zakonu o manjinama (17/12/02) - 2002-12-17


Komentari nakon usvajanja Ustavnog zakona o pravima manjina mnogo su tiši od ne tako davnih podsjećanja da je ovaj zakon jedan od bitnih političkih preduvjeta za napredak Hrvatske u europskim integracijama.

Reakcije na vijest o usvajanju Ustavnog zakona o manjinama bile su, prema očekivanjima, mnogo tiše nego upozorenja i apeli na potrebu da Hrvatski sabor donese, kako je podjećalo jedno priopćenje, "ne bilo kakav zakon nego dobar zakon". Sada, kada je usvojen zakon koji je po svim svojim elementima u potpunom skladu s uzusima i preporukama, malobrojni komentari odmah prelaze na poziv hrvatskim vlastima na njegovu punu provedbu i poštivanje.

Reakcija OSSE-ovog visokog povjerenika za nacionalne manjine Rolfa Ekeusa veoma je povoljna i pozitivne ocjene date su uz ponudu OSSE-a za pomoć hravtskim vlastima. Naravno da OSSE-ov visoki povjerenik upozorava da provedba slova ovog zakona predstavlja i obavezu preuzetu ulaskom Hrvatske u Vijeće Europe ali je i jedan od bitnih uvjeta preuzet sporazumom Hrvatske i Europske Unije.

Zanimljivo je da se Ministarsko vijeće Unije, odnosno dansko Predsjedništvo, nije službeno izjasnilo kao nekidan kada su Bruxelles i prijestolnice ocijenili kako je vrijeme podsjetiti Sabor na potrebu izglasavanja kvalitetnog zakona. Ovaj je Ustavni zakon jedan od ključnih elemenata ugrađenih u političke uvjete bilateralnog ugovora Hrvatske i Europske Unije.

XS
SM
MD
LG