Linkovi

Počela završna rasprava na suđenju Biljani Plavšić (16/12/02) - 2002-12-16


Na haaškom Tribunalu je počelo trodnevno zasjedanje sudskog Vijeća sa zadatkom da, uz saslušanje nekoliko svjedoka - uključujući i Madeleine Albrgiht - odmjeri težinu odgovornosti Biljane Plavšić koja je jedini visoki dužnosnik-haaški optuženik, koji je priznao krivnju.

Prvog dana završne rasprave tužiteljica Carla del Ponte je navela sljedeće: “Priznavajući odgovornost Biljana Plavšić nije tražila osobnu korist niti oslobađanje. Ne sugeriram da bi priznanje odgovornosti trebalo voditi općem oproštaju sudskog Vijeća ili žrtava; mnogi preživljeli nosit će tragove do kraja života radi čega naglašavam da u prirodi ovog priznavanja odgovornosti ne stoji ništa što bi, po svojoj naravi, mijenjalo težinu samih zlodjela; težina zločina bi, smatram, trebala biti prioritetom pri izricanju presude", kazala je tužiteljica.

Carla del Ponte podsjetila je kako je priznanje odgovornosti u oštroj suprotnosti s ponašanjem ostalih lidera koji ili niječu dogovornost ili bježe pred pravdom. Pomirenja na Balkanu neće biti dok god postoji ovo negiranje, zaključila je tužiteljica.

Odvjetnik optužene, Eugene O'Sullivan je pak priznanje Plavišićeve opisao kao "njezin doprinos pomirbi". Poslije Daytona, Biljana Plavšić preuzela je i osobni rizik suproststavljajući se kriminalcima i koprumpiranim političarima - rekao je gospodin O'Sullivan.

Iskazi svjedoka nakon uvodne riječi biti će kratki i, budući da je Plavšićeva priznala optužnicu, namijenjeni su isključivo sucima da pravičnije procijene.

Prvi su počeli predstavnici logoraša iz Bosne i Hercegovine. Potom je svjedočio Elie Wiesel, dobitnik Nobelove nagrade za mir i koji je preživio nacističke logore smrti. Tema njegova iskaza bila je nužnost pravde.

Za sutra je najavljena nekadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright ,u ulozi svjedokinje optužbe i obrane. Nakon nje svjedočit će i predsjednik Komisije za pomirenje u Južnoj Africi Alex Borein, te niz visokorangiranih političara, od Carla Bildta i OSSE-ovog Roberta Frowicka do Milorada Dodika.

Na kraju riječ će pripasti i optuženoj Biljani Plavšić. Teško je predvidjeti rezultat trodnevnog rada sudskog Vijeća. Za sada o 'slučaju Plavšić' možda najbolje govore riječi tužitelja Marka Harmonda – “optužena je kao politički lider stajala iza nezamislive kampanje nasilja i progona, ali je priznala krivicu i dobrovoljno se predala Tribunalu.”

XS
SM
MD
LG