Linkovi

Je li senator Lott pred ostavkom? (16/12/02) - 2002-12-16


Pritisak na čelnika republikanaca u Senatu Trenta Lotta, sve je jači. Republikanski senator Don Nickles iz Oklahome u jučerašnjoj je izjavi podržao biranje novog čelnika republikanske većine u Senatu, koji bi zamijenio gospodina Lotta. Mnogi demokrati također pozivaju gospodina Lotta da podnese ostavku.

Razlog za ove pozive je njegova kontroverzna izjava u kojoj je, kako se mnogima čini, izrazio podršku za rasnu segregaciju, kakva je na Jugu Sjedinjenih Država postojala sve do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća. Po prvi put je jedan republikanski senator izjavio da bi u stranačkom vrhu trebalo doći do promjene.

Proteklih šest godina senator Don Nickles iz Oklahome bio je drugi po rangu republikanac u Senatu i bliski suradnik Trenta Lotta, čelnika republikanske većine. Sada je, međutim, Nickles postao prvi senator iz republikanskih redova koji je pozvao na smjenu Trenta Lotta. On je naime zabrinut da je položaj Trenta Lotta toliko oslabljen da zbog toga mogu doći u pitanje planovi republikanske stranke na Capitol hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država.

Kontroverza je izbila zbog komentara gospodina Lotta na proslavi stotog rođendana senatora Stroma Thurmonda iz Južne Karoline. Gospodin Lott je izjavio da bi “zemlja danas bila u boljoj situaciji da je gospodin Thurmond izabran za predsjednika 1948. godine.” Kao predsjednički kandidat Strom Thurmond se zalagao za rasnu segregaciju.

Senator Lott, iz savezne države Mississippi, rekao je prošli tjedan da su njegove riječi bile izraz poštivanja prema starijem kolegi i da nisu odražavale njegova osobna stajališta o rasnom pitanju. Republikanac Mitch McConnell iz Kentuckya, izjavio je da se Trent Lott nekoliko puta ispričao te da mu treba dopustiti da dovrši svoj mandat kao čelnik republikanaca u Senatu.

"On je napravio veliku pogrešku i on to zna. Ispričao se u četiri navrata i držim da bismo trebali prihvatiti njegovu ispriku i završiti ovu raspravu," rekao je senator McConnell.

Predsjednik Bush je izrazio slično mišljenje. No demokrati, a pogotovo organizacije za građanska prava, su ogorčeni. Oni pozivaju Trenta Lotta da podnese ostavku s dužnosti čelnika republikanaca u Senatu. Neke od najsnažnijih izjava uputili su crnački kongresmeni u Zastupničkom domu Kongresa. Demokratski kongresmen iz Georgie, John Lewis, započeo je svoju političku karijeru u pokretu za građanska prava. U intervjuu za televizsijku mrežu NBC izjavio je da isprika senatora Lotta nije dovoljna.

"Kao nacija, kao ljudi, trebamo opraštati. Ali isprika nije dovoljna. Senator Lott je i ranije davao slične izjave i stoga mora učiniti više od isprike," kazao je kongresmen Lewis.

Jedini crnački kongresmen iz Republikanske stranke, J.C. Watts, iz Oklahome, izjavio je da prihvaća ispriku senatora Lotta, ali je izrazio vjerovanje da će mnogi njegovi kolege potpirivati ovu kontroverzu iz političkih razloga.

"Djelujemo u političkom okruženju, u zatrovanoj atmosferi. Riječ je o okruženju koje voli napadati i dijeliti ljude. Mi nismo dobri u ujedinjavanju ljudi i liječenju rana. Mislim da će sljedeća dva tjedna biti ključna za senatora i njegove suradnike," kazao je zastupnik Watts.

Kongresmen Watts je pozvao Trenta Lotta da – umjesto isprika - prijeđe na rješavanje konkretnih pitanja s područja rasne problematike kako bi pokazao da mu je stalo do jednakosti svih građana.

XS
SM
MD
LG