Linkovi

Košarkaši Zadra već desetljećima odlaze na školovanje i  usavršavanje u Ameriku (16/12/02) - 2002-12-16


Hrvatska, posebice dalmatinska košarka, ima značajno mjesto u analima američke košarke.

Niti jedna zemlja na svijetu nema regiju kao što je Dalmacija koja je američku košarku obogatila desecima vrhunskih igrača, a igre Ćosića, Kukoča, Rađe, tragično nastradalog Dražena Petrovića, govore same za sebe. Naš splitski dopisnik posjetio je košarkaški klub Zadar, jedan od vodećih hrvatskih klubova.

Osnovan 1945. godine Zadar je u bivšoj državi osvojio 6 naslova prvaka i jedan Kup.

U nezavisnoj Hrvatskoj Zadrani su dva puta bili osvajači Kupa Hrvatske – “Krešimir Ćosić”. Upravo je Krešimir Ćosić najveće košarkaško ime Zadra u njegovoj povijesti prvi u Hrvata od 1969. do 1973. godine igrao košarku i studirao na uglednom Sveučilištu Brigham Young u Provu, u državi Utah.

Poslije njega, od igrača Zadra na Sveučilištu Arizona studirao je i igrao košarku Emilijo Kovačić, danas igrač talijanskog Skipera i Davor Marcelić, trenutno u francuskom Asvelu, koji je studirao i igrao na Sveučilištu South Utah.

Stojko Vranković, proslavljeni hrvatski reprezentativac, 1989. godine započeo je NBA karijeru u ekipi Boston Celticsa.

Marko Popović ima dvadeset godina i danas igra za Zadar. Boravio je u Americi od 2000. do 2001. godine na College of Southern Idaho. Za Glas Amerike kaže da ga je iznenadilo zanimanje američke javnosti za sveučilišnu košarku.

“Tamo ima igrača puno više nego u cijeloj Europi. Mislim da je tamo borba za opstanak u pravom smislu riječi jer treba dati sve od sebe i zadnji atom snage na svakom treningu da bi dobio koju minutu više na utakmici. Postoji razlika između europske i američke košarke tako da mi nije bilo lako u početku se snaći. Ljudi su u državi Idaho bili jako ljubazni te mislim da sam pogodio s tim odlaskom u Ameriku”, kaže play-maker Zadra.

O hrvatskim igračima u NBA ligi koji su pretežito ponikli u dalmatinskim klubovima Marko Popović ističe: “Možda veliku ulogu ima talent. Ta Dalmacija jednostavno kao da ima nešto što daje draž sportu i igračima kao neka pozitivna drskost i neka vibracija”.

Jure Košta igrao je za Zadar od 1965. do 1971. godine. Danas je izvršni direktor kluba. Nazočnost igrača Zadra u američkim košarkaškim ligama on vidi u dobrom radu s mladim igračima.

“Vrlo je važno da su se svi ti igrači, koji su otišli u Ameriku, vratili kao gotovi ljudi, završili su studije i nakon toga postigli izvanredne sportske rezultate” - rekao je za Glas Amerike Jure Košta.

XS
SM
MD
LG