Linkovi

Pentagon planira tajnu propagandu u prijateljskim zemljama? (16/12/02) - 2002-12-16


“New York Times” jutros javlja da Pentagon razmatra izdavanje tajne direktive o provođenju tajnih propagandnih operacija u prijateljskim i neutralnim zemljama. Ideja o propagandi usmjerenoj prema saveznicima je – kako piše njujorški dnevnik – podijelila Pentagon. Neki se protive mogućnosti da će vojska potplaćivati novinare da pišu članke naklonjene Americi ili angažirati vanjske suradnike da organiziraju skupove podrške američkoj politici. S druge strane, mnogi smatraju da strategija rata protiv terorizma mora uključivati i kreativnu propagandu, usmjerenu na eliminiranje anti-američkog raspoloženja, a za to je – prema mnogima – najbolje opremljen upravo Pentagon – piše u jutrošnjem izdanju “New York Times”.

Bostonski “Christian Science Monitor” bavi se odjecima ostavke bostonskog nadbiskupa, kardinala Bernarda Lawa, koji se našao u žarištu skandala oko svećenika-pedofila. “Crkva osjeća moć vjernika u klupama” – piše “Monitor”, navodeći rezultate ankete, koja je pokazala da 81 posto američkih katolika podržava veću otvorenost u financijskoj i administrativnoj politici Crkve, dok ih 78 posto želi jačanje uloge laika u crkvenoj hijerarhiji.

I za kraj izdvajamo članak iz jutrošnjeg “Los Angeles Timesa”, koji se bavi – zaljubljivanjem. Znanstvenici su otkrili – piše “Times” – da su naši romantični porivi biološki uvjetovani primitivni instinkti. Skeniranje mozga zaljubljenih studenata, provedeno na sveučilištu Rutgers u New Jerseyu, pokazalo je da zaljubljenost aktivira pojačanu proizvodnju dopamina, supstancu povezanu s euforijom i ovisnošću. Stanje zaljubljenosti je, međutim, prema znanstvenicima, drugačije od nagona za razmnožavanjem, jer se usredotočuje na samo jednu osobu – piše losanđeleski dnevnik.

XS
SM
MD
LG