Linkovi

Smije li Kongres Sjedinjenih Država imati vlastite dušebrižnike? (16/12/02) - 2002-12-16


Kad su se članovi prvog kongresa Sjedinjenih Država sastali u New Yorku u ožujku 1789., jedna od prvih odluka koju su donijeli bila je izglasavanje prvog ustavnog amandmana koji jamči da Kongres neće donijeti nikakav zakon kojim bi se odredila državna religija.

Ipak, samo tjedan dana nakon te odluke članovi Kongresa su također izglasali da zaposle dva kapelana, jednog za Zastupnički dom, a drugog za Senat.

Do današnjeg dana, kapelani su sastavni dio života Kongresa. Međutim, to bi se uskoro moglo promijeniti. Maura Farrelly izvješćuje o jednom Amerikancu, ateistu, koji sudskim putem želi osporiti instituciju kapelana u Kongresu Sjedinjenih Država.

Michael Newdow je izazvao priličnu kontroverzu u lipnju ove godine, kada je uspio uvjeriti jedan kalifornijski sud da je Zakletva vjernosti Sjedinjenim Državama, koju milijuni školske djece recitiraju svakog jutra, neustavna. On je, naime, tvrdio da je u suprotnosti s američkim ustavom to što zakletva govori o “jednoj naciji pred Bogom”.

Ta tvrdnja da Bog postoji predstavlja, po gospodinu Newdowu, kršenje prvog ustavnog amandmana - ukoliko se Zakletva izgovara u školama koje se financiraju iz državnog proračuna, novcem poreznih obveznika.

Ateisti - "zapostavljena manjina"

Michael Newdow također tvrdi da nije dovoljno to što se koristi općeniti izraz "Bog" koji je prihvatljiv za pripadnike različitih religija, jer sam pojam boga nije prihvatljiv za ateiste, te mu uopće nema mjesta u državnoj ustanovi.

"Vjerujem da su ateisti u Americi zapostavljena manjina, te da ljudi gledaju na ateizam i ateiste s nekom vrstom prezira. Mislim da to treba ispraviti” - izjavio je nedavno Michael Newdow.

Plaće kapelana u skladu su s američkom tradicijom

Osim borbe protiv Zakletve vjernosti, gospodin Newdow ima i druge ideje o tome kako popraviti položaj – kako kaže - u društvu zapostavljenih ateista". On je nedavno tužio američku vladu jer smatra da su plaće kongresnih kapelana, koje se pokrivaju iz saveznog proračuna, protuustavne. Dva kapelana Kongresa Sjedinjenih Država godišnje zarađuju po 139 tisuća dolara, što je tek malo manje od plaća senatora i članova Zastupničkog doma.

Gospodin Newdow tvrdi da se odluka američkog Vrhovnog suda iz 2000. godine - po kojoj su molitve na utakmicama američkog nogometa u državnim školama protuustavne - može primijeniti i na zabranu plaćanja nekome da izgovara molitvu u Kongresu.

Međutim, Vrhovni sud je također priznao postojanje nečega što se zove civic religion, što uključuje zapošljavane kapelana u državnoj upravi, pod uvjetom da ti duhovni savjetnici ne protežiraju jednu vjeru nad drugom.

1983. godine sud je na primjer presudio da lokalno zakonodavno tijelo u saveznoj državi Nebraski može zaposliti svog dušebrižnika, kapelana.

Ogilvie: Kapelani potvrđuju vjeru američkog naroda

Niti jedan od kapelana američkog Kongresa ne želi komentirati sudsku tužbu Michaela Newdowa, ali kapelan Senata, velečasni Lloyd Ogilvie, kaže da razumije što je Vrhovni sud htio reći prije dvadeset godina govoreći o civic religion, odnosno “građanskoj religiji”. Riječ je, u stvari, o tradiciji:

“Ja sam šezdeset prvi kapelan u povijesti Amerike, a prva molitva u sklopu Kongresa održana je 1774. Godine. Prva i posljednja preporuka Georga Washingtona osnivateljima novog Senata, nakon što je ustav bio dovršen, bila je da izaberu kapelana. To je zasigurno dio američke povijesti, oba doma Kongresa imaju kapelana, čime se potvrđuje vjera koju ima američki narod.”

Newdow: Svaka tradicija nije opravdana

Činjenica da je nešto dio američke povijesti ne čini to opravdanim - tvrdi Michael Newdow koji i nije prvi osporavatelj ideje o kongresnim kapelanima. Primjerice, 1789. godine, James Madison, autor prvih deset ustavnih amandmana i, kasnije, četvrti američki predsjednik bio je protiv zapošljavanja kongresnih kapelana.

Sredinom 19. stoljeća, Kongres je na kratko ostao bez oba kapelana jer su mnogi glasači vjerovali da ta služba nije ništa drugo nego još jedna prilika zakonodavcima da nagrade one koji su im lojalni, a još su k tomu i pripadnici svećenstva.

Michael Newdow očekuje da će savezni sud odbaciti njegovu tužbu kao neutemeljenu, kad taj slučaj dođe na red tokom 2003. godine. Međutim Michael Newdow se na nju namjerava žaliti. On naime vjeruje da će Vrhovni sud Sjedinjenih Država - kao konačna sudska instanca - prihvatiti njegov slučaj na razmatranje, te na kraju, presuditi u njegovu korist.

XS
SM
MD
LG