Linkovi

Sjedinjene Države i Britanija sumnjaju u točnost iračke deklaracije o naoružanju (16/12/02) - 2002-12-16


Sjedinjene Države i Britanija su izrazili sumnju u točnost iračke deklaracije o oružju koje Bagdad posjeduje. Dokument je objavljen prije više od tjedan dana.

Britanski dužnosnici, koji su analizirali 12 tisuća stranica iračke deklaracije o oružju, kažu da su veoma razočarani sadržajem tog dokumenta u kojem se, ističu oni, "nalaze velike praznine koje mogu Irak koštati rata".

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je da je iračka deklaracija bila "posljednja prilika za Bagdad, da objavi koje oružje za masovno uništavanje posjeduje". On je sugerirao da neće biti druge šanse za nadopunu iračkog izvješća.

Za to vrijeme, na terenu u Iraku, inspektori Ujedinjenih naroda su obišli pet objekata u potrazi za oružjima masovnog uništavanja.

Istodobno, u Londonu, izaslanici iračkih oporbenih organizacija produžili su konferenciju o političkoj budućnosti Iraka koja je započela u subotu i trebala trajati dva dana. Međutim, prema najnovijim izvješćima, očekuje se da će skup iračke oporbe biti zaključen sutra.

Glavni izazov za više od 300 izaslanika predstavlja način formiranja zajedničkog odbora koji bi zauzeo jedinstveni stav za razne političke, etničke i vjerske skupine.

XS
SM
MD
LG