Linkovi

Al Gore odustao od predsjedničke kandidature na izborima 2004. (16/12/02) - 2002-12-16


Bivši američki dopredsjednik Al Gore izjavio je da se neće kandidirati za predsjednika na izborima 2004. Kako izvješćuje Paula Wolfson, gospodin Gore iznio je ovu iznenađujuću najavu tijekom gostovanja na američkoj televiziji.

Al Gore je u proteklih nekoliko tjedana neprestano prisutan u javnosti, zahvaljujući seriji televizijskih nastupa i radu na promociji svoje nove knjige. Sve je ukazivalo da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika, no on je pobio takva nagađanja.

"Odlučio sam da se neću kandidirati za predsjednika na sljedećim izborima 2004," izjavio je bivši dopredsjednik.

Gospodin Gore je dodao da ima dovoljno energije i da je dovoljno motiviran za kandidaturu, no da ne vjeruje da bi to bio ispravan potez. Bivši dopredsjednik je također istaknuo da ne želi da prošli, vrlo tijesni izbori budu u žarištu predizborne kampanje za sljedeće izbore. Kako je kazao, i dalje će raditi na tome da u Bijelu kuću ponovno dođe demokrat, ali to neće činiti kao kandidat.

Gospodin Gore dobio je većinu glasova na izborima 2000, ali je nakon 36 dana prebrojavanja glasova na Floridi i odluke Vrhovnog suda u prilog protukandidata Georgea Walkera Busha priznao poraz. U prvim anketama pred izbore 2004, većina demokrata smatrala ga je najpoželjnijim predsjedničkim kandidatom Demokratske stranke, no njegovo odustajanje od kandidature otvara vrata mnogim drugim kandidatima. Među potencijalnim kandidatima su senatori John Kerrey iz Massachussetsa, John Edwards iz North Caroline i Joseph Lieberman iz Connecticuta, koji je bio dopredsjednički kandidat gospodina Gorea na izborima 2000.

XS
SM
MD
LG