Linkovi

Pritisak za ostavku Trenta Lotta sve jači (15/12/02) - 2002-12-15


Pritisak na republikanskog senatora Trenta Lotta da podnese ostavku na položaj čelnika republikanaca u Senatu sve je jači.

Republikanski senator iz Oklahome, Don Nickles, izjavio je da podržava ideju o izboru novog čelnika, umjesto Trenta Lotta. Senator Nickles je potencijalni suparnik gospodina Lotta.

Senator Trent Lott se u prošlih nekoliko dana nekoliko puta ispričao zbog izjave u kojoj je rekao da bi Sjedinjene Države “danas imale manje problema da je na predsjedničkim izborima 1948. godine izabran Strom Thurmond”.

Gospodin Thurmond – koji posljednjih nekoliko desetljeća u Senatu Sjedinjenih Država predstavlja Južnu Karolinu - u to doba se zalagao za rasnu segregaciju i protivio davanju punih građanskih prava američkim crncima.

Na ostavku su Trenta Lotta pozvali, među ostalim Al Gore, bivši predsjednički kandidat Demokratske stranke, mnogi demokrati, čelnici zajednice Amerikanaca afričkog podrijetla, te niz republikanaca, no - osim danas Dona Nicklesa - niti jedan od njegovih republikanskih kolega u Senatu.

XS
SM
MD
LG