Linkovi

Film tjedna: About Schmidt (15/12/02) - 2002-12-15


U Hollywoodu su već počele kružiti glasine da bi Jack Nicholson mogao dobiti Oskara za film “About Schmidt” - koji se počeo prikazivati ovog weekenda - a u kojem igra umirovljenika koji preispituje svoj život.

U filmu se susrećemo s Warrenom Schmidtom u posljednjim minutama njegovog zadnjeg dana na poslu u sivoj zgradi uprave jednog osiguravajućeg društva. Sljedećeg dana on se budi bez predodžbe o tome što da radi sa ostatkom svog života kao i o tome što je njegov život uopće značio.

Privučen televizijskom reklamom za jednu dobrotvornu organizaciju, Schmidt odluči dati donaciju za pomoć djeci u zemljama u razvoju. Shvativši možda malo preozbiljno preporuku s reklame on uz ček prilaže i osobno pismo za dijete koje je sponzorirao.

Jack Nicholson kaže da uopće nije imao problema poistovjetiti se s ovim običnim čovjekom i njegovim običnim problemima: "Na njega sam gledao kao na čovjeka koji sam mogao postati ja da nisam imao dovoljno sreće da završim u show businessu. Malo sam morao napregnuti maštu, ali problemi odlaženja u mirovinu - što se događa kada te uobičajene aktivnosti više ne ispunjavaju tvoj dan, tvoji bližnji se odsele, djeca odrastu i slično – ipak mi nisu bili tako strani. Tu ima mnogo toga s čime se možeš poistovjetiti."

Schmidtova supruga umrla je od iznenadnog srčanog udara, a kćer mu se udaje za čovjeka kojeg Schmidt smatra nedostojnim nje.

Film “About Schmidt” režirao je Alexander Payne, koji je napisao i dio scenarija. Njegovi prethodni filmovi uključuju sličnu crnu komediju “Election” i provokativnu satiru “Citizen Ruth”. Payne je strastveni pobornik, kako on to naziva, “humanijih” filmova: "Mene jednostavno zanimaju ljudi i ljudski problemi bez puno mudrovanja o tome je li to što radim komedija ili pak nešto drugo. Sve se ipak svodi samo na ljude."

Upravo zbog tog naizgled varljivo jednostavnog pristupa, Jack Nicholson vjeruje da je riječ o filmu koji bi mogao biti zanimljiv mnogima.

“About Schmit” je adaptacija romana Louisa Begleya. Ostale likove glume Kathy Bates, Dermot Mulroney and Hope Davis. Poput ostalih filmova Aleandra Paynea, i ovaj najnoviji snimljen je u gradu Omahi i njegovoj okolici.

XS
SM
MD
LG