Linkovi

EU donijela povijesnu odluku o proširenju (14/12/02) - 2002-12-14


Europska se Unija širi 1. svibnja 2004. godine i konačan dogovor s deset kandidata pozdravljen je vrlo razumljivim pohvalama re-unifikaciji Europe. Balkanskim je zemljama odaslana poruka da su im vrata otvrena.

Proglašenje stvaranja velike Europe obavljeno je u dekoru šefova država i vlada i i ministara vanjskih poslova 25 zemalja, dakle u sastavu u kojemu će se od 1. svibnja 2004. pa do vjerojatno 2007. godine održavati svi skupovi na vrhu članica Europske Unije. “Nova je Europa rođena”, vedro je uskliknuo danski premijer Anders Fogh Rasmussen s pedesetak jednako zadovoljnih ljudi u pozadini. ”Nakon što je pao Berlinski zid nismo više mogli tolerirati podijeljenu Europu”, kazao je Rasmussen u ovom “trijumfalnom trenutku ponosa Europe”.

Svi su prigodni izvori bili jednako ovako intonirani na pravi način pozdravljajući Mađarsku, Češku, Poljsku, Maltu, Sloveniju, Slovačku, Cipar, Estoniju, Latviju i Litvu i njihovih 75 milijuna stanovnika. Pregovori su zaključeni na javno obostrano zadovoljsto, obje su strane popustile insistirati an parama za kontrolu svojih schengenskih granica (što je, primjerice, slovenskom ministru vanjskih poslova najveći integracijski problem) radi višeg cilja reunifikacije Europe. Pregovori o proširenju se nastavljaju i preostale zemlje Bugarska i Rumunjska na rasporedu su za ulazak u 2007. godini.

Istovremeno, predsjednik euro-Komisije Romano Prodi kazao je: “Našim prijateljima na Balkanu poručujemo da su dobrodošli u Uniju i da su im naša vrata otvorena”. Sada, kada je sve gotovo i reflektori se gase malo tko misli da u ovom stvaranju “velikog praska” proširenja veliki, pravi posao tek počinje. Nove će se članice suočiti s izazovima i tvrdim uvjetima opstanka na Unijinom tržištu. Čudo integracije koja je za sobom povukla brz i energičan napredak u Španjolskoj, Grčkoj, Irskoj ili Portugalu trebalo bi se ponoviti, možda ne u tolikim razmjerima i tempu u zemljama srednje Europe i dvije sredozemne otočke države.

Nažalost i za razliku od trijumfalnog završetka kopenhagenskog summita, pregovori o re-unifikaciji Cipra sinoć su propali. Drugi je značajan domet summita odluka EU-ropljana da što prije od NATO-a preuzmu makedonsku mirovnu misiju i da razmotre sve mogućnosti kako bi u dogledno vrijeme NATO-v SFOR u Bosni i Hercegovini zamijenile jedinice Europske Unije.

XS
SM
MD
LG