Linkovi

Katolici Bostona dočekali kardinalovu ostavku s tugom ali i olakšanjem (14/12/02) - 2002-12-14


Američki katolici dočekali su ostavku kardinala Bernarda Lawa s položaja bostonskog nadbiskupa s mješavinom tuge i olakšanja. Papa Ivana Pavao drugi prihvatio je jučer ostavku kardinala Lawa. Bostonski nadbiskup bio je u žarištu skandala oko svećenika-pedofila koji je potresao američku Katoličku crkvu i ugrozio njen ugled, kako među vjernicima, tako i u široj javnosti.

Sveti je otac odbio prihvatiti ostavku kardinala Lawa, kada mu je prvi puta ponuđena u kolovozu. No, ovaj puta postupio je drugačije, svjestan sve češćih poziva za odstupanjem Bernarda Lawa s dužnosti bostonskog nadbiskupa. Kardinal Law je jučer objavio pismenu izjavu, koju je pročitala njegova glasnogovornica Donna Morrissey. "Svima onima koji su propatili zbog njegovih propusta i mana, kardinal se ispričava i moli ih za oprost. Kardinal se usrdno nada da će njegova ostavka pomoći bostonskoj nadbiskupiji da doživi izliječenje i pomirenje, te i obnovi jedinstvo koje joj je tako nužno potrebno" - izjavila je glasnogovornica kardinala Lawa.

Kardinal Law stupio je na dužnost bostonskog nadbiskupa 1984. i najviši je po rangu kardinal u američkoj katoličkoj crkvi. Međutim, tijekom protekle godine našao se u žarištu skandala oko svećenika-pedofina. Mnogi vjernici-laici počeli su tražiti njegovu ostavku, nakon što je otkriveno da je, zajedno s drugim crkvenim velikodostojnicima, premještao svećenike iz jedne župe u drugu, iako su bili svjesni optužbi koje su te svećenike teretile za spolno zlostavljanje djece i mladih.

Olakšanje za stotine žrtava

Sin Rodneya Forda, Greg Forda, jedan je od više stotina katolika iz područja Bostona, koji tvrde da su ih u djetinjstvu svećenici zlostavljali. Gospodin Ford kaže da je ostavka kardinala Lawa prvi, ali važan korak u uklanjanju razdora između katoličkih vjernika i crkvene hijerarhije: "Mislim da ćemo prihvatiti kardinalovu ispriku, ukoliko je ona doista iskrena. No, to ne znači da ga nećemo pozvati na odgovornost."

Bostonsku nadbiskupiju tužilo je više od 400 ljudi, koji tvrde da su žrtve zlostavljanja. Crkveni velikodostojnici također se moraju nositi s istragom navoda da su godinama sudjelovali u prikrivanju slučajeva pedofilije.

David Clohessy je direktor Udruge žrtava svećenika-pedofila. Prema njegovim riječima, ostavka kardinala Lawa samo je početak procesa rješavanja problema, koji je uvelike narušio reputaciju Katoličke crkve:"Naravno, nadam se da će stotine tisuća katolika iz područja Bostona i stotine žrtava lokalnih svećenika-pedofila doživjeti olakšanje. Istovremeno, ne možemo se zavaravati mišlju da je kardinal Law izvor ovoga problema. On je njegov simptom, ili simbol, no, nažalost, tajnovitost i prikrivanje koji su izazvali ovaj problem još uvijek postoje."

Flynn: Crkva mora poslušati poziv laika za reformom

Raymond Flynn, bivši gradonačelnik Bostona i bivši američki veleposlanik u Vatikanu izjavio je za američku televiziju da Crkva mora poslušati pozive laika da provede reforme i preuzme odgovornost za postupke svećenika: "Dok napredujemo u zbrinjavanju žrtava i izliječenju, također trebamo provesti reforme u samoj crkvi, tako da se ono što se dogodilo žrtvama, ne bi dogodilo više nikada."

Crkveni velikodostojnici poduzeli su niz koraka u vezi sa skandalima oko svećenika-pedofila. Više od 300 američki svećenika istupilo je ili je uklonjeno iz svećeničkog zvanja u vezi s optužbama za spolno zlostavljanje djece.

XS
SM
MD
LG