Linkovi

'Šesti prosinca' - špijunski triler o početku drugog svjetskog rata na Pacifiku (25/2/03) - 2002-12-14


Američki pisac Martin Cruz Smith već godinama oduševljava čitatelje svojim trilerima, ali i svojim izvanrednim opisivanjem drugih kultura. Glavni lik njegovog bestsellera iz 1981. “Gorky Park” bio je ruski detektiv iz Moskve. Radnje njegovih kasnijih romana bile su, primjerice, smještene u Englesku 19. stoljeća i na modernu Kubu.

Njegovo najnovije djelo “December 6 – Šesti prosinca” događa se u Japanu tijekom drugog svjetskog rata. Novi roman Martina Cruza Smitha usredotočen je na dan prije nego što su Japanci napali Pearl Harbor. No, opisujući taj 6. prosinca 1941., autor je zapravo uspio opisati cijelu jednu eru. U to je doba Japan pokušavao postati dominantna sila na Tihom oceanu i već je bio ušao u rat s Kinom. Sučelje s američkim embargom na naftu i druge strateške sirovine, Tokijo je istovremeno spremao napad na Sjedinjene Države.

Martin Cruz Smith kaže da je u tom trenutku atmosfera u zemlji bila puna napetosti: "Japanci su bili puni nacionalističkog žara. Došlo je vrijeme da se njihova zemlja proslavi. Bili su uvjereni da embargo predstavlja objavu rata. Naravno da bi njihova industrija patila pod embargom. U to vrijeme, japanska ratna mornarica nije imala dovoljno goriva za vojne vježbe."

Glavni lik u romanu “Šesti prosinca” je Harry Niles, odličan kartaš, koji neumorno kuje mutne planove i ima prilično neobičan osjećaj časti. S obzirom da je sin američkih misionara, mnogi ga Japanci smatraju “gaijinom”, odnosno, strancem. No, na mnoge načine, on je ipak pravi Japanac.

"Rođen je i odrastao u Japanu. Išao je u japanske škole i družio se s tokijskim uličnim bandama. Uvijek kuje razne urote i prijevare i tako smisli i jednu koja bi trebala spriječiti rat. Naime, Harry voli Japan i ne želi da mu zemlja strada u ratu" - kaže gospodin Smith.

Nakon izvršenja plana, Harry se namjerava naći na posljednjem letu za Hong Kong. No, na tom putu čekaju ga mnoge prepreke – od sumnjičave japanske policije do ubilačkog bijesa vojnog fanatika, kojega je ponizio. Najveći dio radnje odvija se u četvrti Asakusa, nekadašnjem centru noćnog života u Tokiju. Harry tamo ima noćni klub Sretni Pariz, u kojem svira američku glazbu. Glazba igra veliku ulogu u cijeloj knjizi, jer su - kaže nam autor - njegovi roditelji bili jazz glazbenici.

Martin Cruz Smith dodaje da se za svoju najnoviju knjigu morao iscrpno pripremiti, kako bi mogao prvo shvatiti, a kasnije i dočarati Japance i njihov karakter. Zato je čitao sve što je mogao - od službenih japanski dokumenata, dnevnih listova, časopisa, pa do memoara i osobnih zapisa. U nekoliko je navrata i posjetio Japan, no, kako kaže, Tokio koji je želio opisati, nije bilo lako naći.

"Od Japana iz 1941. preostalo je vrlo malo. Tokio je gotovo sravnjen sa zemljom u bombardiranju. Šetao sam po gradu s Amerikancima koji u njemu žive, s Japancima, koji su željeli pomoći, ali im je bilo teško govoriti o tako bolnom predmetu kao što je rat" - objašnjava Martin Cruz Smith.

Unatoč svim naporima, kako kaže, Japan i Japance je počeo shvaćati tek kada je u Californiji upoznao tri starija Japanca, od kojih je jedan otputovao s njim u Tokio. Stranu kulturu je, dodaje, teško shvatiti, no njeno se značenje može nazrijeti uz pomoć velike upornosti i strpljivosti. Martin Cruz Smith trenutno radi na svojem sljedećem romanu, u kojem će glavni lik biti ruski detektiv iz “Gorkog Parka”.

XS
SM
MD
LG